Kineski turisti se vraćaju u Srbiju – ove godine se očekuje rekordna poseta

Posle tri godine restriktivnih mera i ograničenja, Kina je svojim državljanima odobrila grupna putovanja u inostranstvo. Srbija je jedina zemlja u regionu koja je stavljena na tzv. belu listu i dobila preporuku za putovanje. Zato turistički radnici ovog proleća očekuju više posla i obaranje domaćeg rekorda u broju kineskih turista.

Kanjon reke Uvac, Novak Đoković, Valter i Zlatibor – samo su neki od razloga zbog kojih je Kinezima Srbija zanimljiva i privlačna.

"Oni koji su stariji od 50 godina još uvek znaju za Tita, za Valtera, ovi mlađi znaju za Novaka Đokovića i vole da dođu kod nas. Specifični su zato što se jako teško prilagođavaju našoj hrani. Gledamo da uvek prilagodimo hranu njihovim potrebama, vole prirodu i vole da se slikaju, dakle milioni slika", kaže Bojana Banković, predsednica UO Udruženja turističkih vodiča.

Na slikama je Srbija oduševila mnoge kineske turiste, pa su odlučili da je posete. Naša država im je prva u Evropi uvela bezvizni režim, a uz dve direktne avionske linije jasno je zašto im je Beograd polazna tačka za obilazak Balkana i Evrope.

Kinezima su u Beogradu zanimljivi i Hram svetog Save, Kalemegdan, Kuća cveća, a 2019. godine bili su najbrojniji turisti u Srbiji i zauzeli drugo mesto po broju noćenja.

"Zaista se nadamo da ćemo ove godine da ih imamo i u većim brojevima nego te 2019. godine. Očekujemo da od aprila meseca te prve organizovane grupe počnu da dolaze. Mi smo i više nego zadovoljni što se nalazimo na ovoj listi, jer turisti iz Kine jedva čekaju da krenu na putovanja", navodi Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Restorani, hotelijeri, turistički vodiči – svi se nadaju boljoj zaradi, što u zbiru znači i uspešniju godinu za domaći turizam.

"Devizni priliv prošle godine je bio duplo veći od 2017, a od 2019. kao rekordne godine za više od milijardu. Možemo napomenuti da je on bio oko dve milijarde 400 miliona evra i malo jače od toga i mi ove godine očekujemo da ćemo to prevazići", poručuje  Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam PKS.

Turistički radnici kažu da Kinezi imaju poseban odnos prema Srbiji, jer mnogi od njih ne zaboravljaju stradanje svojih državljana u NATO bombardovanju. Koliko će Srbija 2023. zaraditi od njihovih poseta, znaće se oko novogodišnjih praznika kada se očekuje i veći broj turista iz ove azijske zemlje.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво