Značajno narušena bezbednost saobraćaja, pešaci ugroženi i na pešačkom prelazu

Za samo tri dana 10 osoba je poginulo, a 63 su povređene u saobraćajnim nesrećama. U polovini slučajeva sa smrtnim ishodom, do nesreće dolazi usled neprilagođene brzine. MUP upozorava da je bezbednost u saobraćaju poslednjih dana značajno narušena.

Među poginulima u saobraćaju prethodnih dana najviše je bilo vozača putničkih vozila, ali stradali su i pešaci, i biciklisti, i motociklisti. Zbog toga policija poziva sve učesnike u saobraćaju da budu oprezniji i da poštuju propise.

 

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik Vladan Nikolić kaže za RTS da je neprilagođena brzina najuticajniji faktor za nastanak saobraćajnih nezgoda. U četiri od šest nezgoda, vozači putničkih vozila poginuli su usled neprilagođene brzine, a četvoro njih nije ni koristilo sigurnosni pojas.

Ta dva podakta najbolje oslikavaju našu bezbednosnu problematiku i danas i u prethodnom periodu. Polovina svih nezgoda sa poginulim licima je posledica neprilagođene brzine, tek oko polovine poginulih vozača, i tek oko trećine poginulih putnika u vozilu su koristili sigurnosni pojas“, kaže Nikolić.

Napominje da je tokom prošle godine, od milion i 300 hiljada otkrivenih i procesuiranih prekršaja, više od pola miliona bilo zbog prekračenja brzine, a gotovo 200.000 prekršaja zbog sigurnosnog pojasa.

Nikolić dodaje i da raste broj otkrivenih vozača pod dejstvom alkohola ili narkotika. Sa tim akcijama će se, ističe, nastaviti, kako bi se vozačima stavilo do znanja da će u slučaju takvog prekršaja biti otkriveni.

Pešaci nisu bezbedni ni na pešačkom prelazu

Što se tiče ranjive kategorije u saobraćaju, Nikolić kaže da su to pešaci, te da je svaki četvrti poginuli u našoj zemlji pešak.

Nažalost, stradaju oni koji su nemoćni, stari preko 65 godina, a stradaju i deca“, rekao je Nikolić.

Osvrnuvši se na istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja, koje pokazuje da svaki treći pešak prelazi van pešačkog prelaza, a svaki peti na crveno svetlo semafora – naveo je da i oni doprinose ovakvoj statistici, ali je kao zabrinjavajuću činjenicu izneo to što ni prelazak na pešačkom prelazu nije uvek garancija bezbednosti.

Pre nekoliko dana je u Leskovcu na pešačkom prelazu oborena 80-godišnja žena i smrtno stradala. To je peti slučaj ove godine, a 20 takvih slučajeva smo imali prošle godine“, rekao je Nikolić.

Dodaje da je u dvomesečnoj akciji pojačane kontrole saobraćaja otkriveno čak 12.000 prekoračenja brzine u zoni pešačkih prelaza, oko 200 nepropuštanja pešaka i oko 1.000 prekršaja nepropisnog kretanja pešaka.

Dodatni oprez zbog lepog vremena

Povodom intenzivnijeg saobraćaja usled lepog vremena, apeluje na sve učesnike da budu posebno oprezni.

“Više je pešaka, biciklista, poljoprivrednih mašina, dvotočkaša, tako da bi trebalo da se prilagode novim uslovima u saobraćaju“, rekao je Nikolić.

Veliki broj učesnika u saobraćaju strada upravo na prelazu između zime i proleća - kada smo svi aktivniji. Prošle godine, samo u toku poslednjih 10 dana marta poginulo je 20 osoba, a više od 400 je povređeno.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво