Doktorka Jovičić iz Tiršove: Ide virus pa za njim kao senka ide bakterija

Ne treba da se bojimo kada detetu curi nos, kašlje, kada ima sekreciju iz nosa, temperaturu do 38 stepeni, ali visoka temperatura sa promenom obrasca ubrzanog disanja mora da bude alarm da se javi pedijatru, rekla je za RTS dr Nevena Jovičić, pedijatar pulmolog Univerzitetske dečije klinike u Beogradu.

Zima je prošla, ali sezonske respiratorne bolesti nisu. Kako pomeranje i produžavanje sezone virusa utiče na mališane koji već imaju hronične respiratorne bolesti? 

Dr Nevena Jovičić, pedijatar pulmolog Univerzitetske dečije klinike u Beogradu rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da ne može da kaže da je jedna teška sezona iza nas zato što sezona još traje. 

"Imamo produženu sezonu gripa što je bilo neuobičajeno ranijih godina pre kovid pandemije. Svedoci smo toga da je grip prisutan i veliki je broj dece koja su obolela od gripa ali moram da kažem i od drugih virusnih respiratornih bolesti“, rekla je Jovičićeva. 

To je, kako kaže doktorka, ono što može da predstavlja problem – to su koinfekcije. 

Prema njenim rečima, uglavnom su to različiti virusi, ali ove sezone je posebno jer je došla posle kovid pandemije. 

"Prethodne dve do tri godine bili smo u periodima zatvorenosti, deca su bila van svojih svakodnevnih aktivnosti, van svog svakodnevnog okruženja gde deca ipak stiču određeni imunitet, izlažu se postepeno određenim virusima, razvijamo memorisjki imunitet, ćelije naše pamte virus pa ga onda prepoznaju u sledećem kontaktu", rekla je ona. 

Ali, kako dodaje, to nismo imali u prethodne dve do tri godine. 

"Kada smo se poptuno otvorili, kada su krenuli kolektivi, virusi nisu mogli nestati, kovid je pomerio te viruse, nisu nestali tako da imamo situaciju da su koinfekcije problem", napomenula je dr Jovičić. 

Objasnila je da kada beba ima repiratorni sincicijlani virus, a da ima i običan rino virus uz to – to više komplikuje kliničku sliku nego da je samo jedna infekcija prisutna. 

Ističe da je to ono što je ove godine problem, praktično pomeranje sezone svih respiratornih infekcija. Imamo neke viruse koji su prisutni cele godinje, to su adeno virusi, ali RSV infekcija se pomera – ranije je bilo od oktobra do marta, sada je od novembra pa ulazimo u maj. Prošle sezone smo imali tokom leta. 

Ne možemo da zaboravimo i kovid infekcije, još smo u sezoni. Ponavljane respiratorne infekcije imaju socioekonomski efekat – izostajanje iz škole, izostajanje sa posla, česte posete pedijatru, što sve ima svoju cenu, ukazala je Jovičićeva. 

Poruka roditeljima da posmatraju svoje dete

Važno je da vodimo uravnotežen život, adekvatna ishrana, poruka roditeljima je da posmatraju svoje dete, česte respiratorne infekcije stvaraju veću sklonost ka bakterijskim infekcijama koje mogu doći posle toga. 

Objašnjava da se nekada bakterije i virusi ponašaju kao čovek i senka, ide virus pa za njim kao senka ide bakterija. 

Kada je dete prethodno imalo infulencu, odnosno grip, sklonije je komplikovanoj infekciji. Kada dete posle virusnih infekcija dobije visoku temperaturu, moramo biti obazrivi, navela je ona. 

Ne treba da se mnogo bojimo kada curi nos i dete kašlje, kada ima sekreciju iz nosa kada su temperature do 38 stepeni, ali visoka temperatura sa promenom obrasca ubrzanog disanja mora da bude alarm da se javimo svom pedijatru, savetuje dr Jovičić. 

"Kada je dete drugačije, kada je nije nemirno kao inače, kada ne jede kao inače, kada ne spava kao inače, kada je plačljivo i razdražljivo to su znaci koji ukazuju na promenu opšteg stanja, a kada je dobro dete da je što više na suncu", zaključila je dr Jovičić.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво