Obuka na "Erbasovim" i na ruskim letelicama – šta čeka kandidate za Helikoptersku jedinicu MUP-a

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za prijem kandidata u Visoku školu strukovnih studija Vazduhoplovne akademije za potrebe Helikopterske jedinice. Tokom školovanja obezbeđeni su im besplatna ishrana, smeštaj i oprema. Proveravali smo šta čeka one koji prođu selekciju i dobiju značku te jedinice. 

Priliku da sednu za komande helikoptera, imaće izabrani na prvom konkursu koji je raspisala Helikopterska jedinica MUP-a Srbije. S nabavkom letelica, porasla je i potreba za novim pilotima spremnim za akrobacije. Za one koji su do sada stizali s Vojne akademije, motiv su i specifični zadaci te jedinice.

"Koncept na kojem leti vojska, borbena je potreba, za razliku od MUP-a gde imamo prevoženje, spasavanje i medicinsko prevoženje", priča pilot Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Nenad Raičević. 

Obuka i za ruski K-32

Osim na novim "Erbasovim" helikopterima, piloti se obučavaju i za ruski Ka-32, jedini helikopter u Srbiji koji ima horizontalni top za gašenje požara. Objasnili su i kako izgleda prelazak sa komandi letelica nastalih na Zapadu, na one proizvedene na Istoku.

"U pilotiranju su neznatne razlike. H-145M ima bolju opremu, dok K-32 ima više snage i drugačiju namenu. Za spasilačke akcije koristimo H-145, ako gasimo požar K-32“, kaže pilot Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Miloš Milutinović.

Piloti su do 2023. godine u Helikoptersku jedinicu MUP-a dolazili su isključivo iz Vojne akademije. Danas je puteva nešto više, ali ostaje uslov da su kandidati mlađi od 21 godine.

Deficit pilota helikoptera je širom sveta, pa i u Srbiji, a za onima sa iskustvom potreba je i veća. 

"Pilot prosečne osposobljenosti zahteva vreme da bi dostigao nivo – oko 10 godina. Jasno je zašto se suočavamo s tim fenomenom. Nismo imuni na taj problem, ali uz podršku našeg Ministarstva pokušavamo da motivišemo mlade da prihvate izazov", objašnjava komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Nenad Nedić.

Jedinica, osnovana pre 56 godina angažuje se na otkrivanju i hvatanju terorističkih i kriminalnih grupa ili pojedinaca, u kontroli granice, saobraćaja, gašenju požara, što se moglo videti kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji ili Grčkoj.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара