Vojska Srbije po poslednjoj modi – digitalne šare za dnevnu i noćnu kamuflažu

Vojska Srbije koristi tzv. digitalne uniforme, kreirane za bolju kamuflažu u dnevnim i noćnim uslovima. Njihovo korišćenje postalo je neizostavno u svim modernim armijama na globalnom nivou.

Najvažnije karakteristike svake vojničke uniforme su da vojnika maskira danju, noću i da bude što više otporna na cepanje. Prvobitne maskirne uniforme pojavile su se tokom Prvog svetskog rata. Krajem Drugog svetskog rata nemački SS odredi imali su svoju prepoznatljivu kamuflažu. Slična osnova se i danas koristi u mnogim armijama širom sveta. Ipak, najčešće su tzv. digitalne šare, takvu koristi i Vojska Srbije.

Digitalna šara razvijena je tokom devedesetih godina. Nju izdvajaju sitne, pikselizovane, kompjuterski rađene crtice. Šiju se u "Jumku" iz Vranja i u poslednjih desetak godina model M10 potpuno je uveden u upotrebu.

Urednik emisije "Dozvolite..." Goran Janićijević podelio je svoje pozitivne utiske i pozitivne osobine tog modela.

"Moje iskustvo prilikom snimanja emisije 'Dozvolite' govori da je naša digitalna maskirna šara na uniformi odličnog kvaliteta. Veoma je teško uočiti vojnika koji se nalazi u šumi. Možete da ga vidite kada priđe dosta blizu vas. Istraživanja i ispitivanja na terenu, pokazala su da je uniforma M10 VS odlična i za maskiranje u noćnim uslovima. U infracrvenom spektru naša uniforma je malo vidljiva i kvalitetnija od mnogih u svetu", ističe Janićijević.

Moderna istorija maskirnih uniformi u srpskoj vojsci

Vojska je promenila tri kompleta maskirnih šara do dosadašnjeg modela. Najpre se koristila M89, zatim poznata uniforma M93. Nju su koristili vojnici tokom rata 1999. U upotrebi se i danas može sresti, retko i samo kada su neki specifični poslovi, kao što je gluma neprijateljskog vojnika.

"Zatim je VSSCG usvojila maskirnu šaru i unifmoru M03, koju je razvila privatna firma "Mile Dragić". I ta šara se nije održala u VS iz raznoraznih razloga. Bila je veoma kvalitetna imala je dobre osobine", dodaje Janićijević.

Što bolje i kvalitenije uniforme pokušavaju da imaju sve armije sveta. Na maskirnu šaru pažnja se posebno obraćala tokom Drugog svetskog rata. Nemačke SS divizije, posebno su se izdvajale. Tokom Hladnog rata i kasnije, velike sile razvile su svoje šare.

Ognjen Carević iz firme"Taktička oprema TACEQ" objasnio je kakve su tendencije u modernim vojnim sistemima.

"Sve veće armije imaju svoje šare. Čak i neke manje armije razvijaju sopstvene šare, specijalne jedinice imaju potpuno odvojene šare, recimo mornaričke 'foke' u SAD. A druge manje armije kopiraju od tih velikih igrača i adaptiraju prema svom terenu i potrebama", kaže Carević.

Zaštita i tokom noćnih osmatranja

Boja i šara uniforme se bira uz pomoć izviđanje iz vazduha, na osnovu reljefa i boja u prirodi određuje se kakva će se uniforma koristiti. Mnoge vojske posebne uniforme imaju za zimske odnosno pustinjske uslove. Suština je da se vojnik što bolje stopi sa prirodom kako bi bio što manje uočljiv. Sa napredovanjem uređaja za elektronsko osmatranje i izviđanje i sve većeg prisustva bespilotnih letelica, proizvođači uniformi susreću se sa novim izazovima.

"Danas je postalo zanimljivo što to više nije samo ono što će sakriti čoveka, jako mnogo ima uređaja za noćno osmatranje, kao i termovizijskih uređaja dostupnih na civilnom tržištu i postalo je bitno da šara, prvo, smanjuje odraz pod uređajima za noćno osmatranje. To se dobija različitim materijalima i premazima, a sa druge strane, razvijaju se posebne kamuflaže i navlake koje treba da smanje zapravo toplotni odraz čoveka u borbi", detaljno objašnjava Carević.

 Gledajući istorijski razvoj kamuflažnih uniformi čini se da je jasno – što uređaji za elekronsko otkrivanje i izviđanje budu napredniji, to će i unifome biti savremenije i težiće da vojnika što bolje sakriju.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи