Читај ми!

Selo iz kojeg mladi ne odlaze

Iz sela pored Južne Morave mladi ljudi se ne iseljavaju. Ostaju na svojim imanjima i svoju perspektivu vide u poljoprivredi. Dalibor Stanković iz Velike Biljanice kod Leskovca mogao je da bira gde će da živi, ali je ostao na selu, bavi se voćarstvom i sa svojom porodicom uživa u kulinarskim specijalitetima koje sam sprema. Najvažnije je, kako kaže, da njegova ćerkica odrasta u zdravoj sredini.

Mogao je da živi u Parizu i u drugim velikim evropskim gradovima, u Beogradu ili Leskovcu, ali je Daliboru Stankoviću lepše u njegovoj Velikoj Biljanici kod Leskovca. Ostao je na svom imanju. Uživa sa ćerkicom obilazeći višnjike.

"Proširili smo voćnjak za još 50 ari, nadamo da to ide do četiri, pet hektara, ali ćemo to lagano", kaže Dalibor.

Ima podršku svojih roditelja. Oni su već u godinama na selu, uvek ima puno posla.

"Želje su mnogo, godine su malo više, ali dobro, kad imaš volju imaš želju onda ti je život malo lepši", rekao je Radisav Stanković.

Dalibor je pravi kulinarski majstor. Kulen, kobasice, čvarci, specijaliteti od paprike, ljuti ajvar... sve je to na njegovom meniju. Za Stankoviće je važno da je porodica na okupu.

"Mnogo je lepo kad je puna kuća. Kad smo sami, nije dobro", priča Javorka, a Dalibor je saglasan:

"Najbitnija stvar je da se zadržimo oko porodice, oko kuće i malo taj uži krug familije da se družimo, da ne bismo gubili vreme na telefone, internet."

Nije lako živeti na selu, ali je lepo. Daliboru je najbitnije da njegova Sofija odrasta u prirodi. Njegove komšije pomalo u šali kažu da je on preokrenuo tok migracije iz sela ka gradu. Njegova supruga Slađa došla je iz Leskovca da živi u Velikoj Biljanici. I nije se pokajala.

петак, 29. септембар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"