Читај ми!

Šta je sve potrebno da bi se zadužio padobran elitne 63. brigade

Konkurs za prijem civila u specijalne jedinice Vojske Srbije traje do kraja meseca. Oni koji prođu strogu selekciju imaće priliku i da postanu deo 63. padobranske brigade. Kako izgleda obuka i šta je sve potrebno da bi se zadužio padobran u Nišu?

Do prvih desantnih ili noćnih skokova, one koji su odslužili vojni, čeka najmanje dva meseca, koliko traje selektivna obuka. Ostale kandidate koji ispunjavaju psihofizičke norme za ulazak u ovu elitnu brigade čeka nešto više privikavanja na specifične uslove života i rada. Po pravilu i jednima i drugima zajednička je ljubav prema padobranstvu i pre dolaska na niški aerodrom.

"Padobranstvom sam se bavio i u civilstvu da spojim ovu vojnu i civilnu priču. Ljubav prema sportu se javlja pre prvog skoka, a konekcija se javlja baš na prvom skoku kad vide da nije ništa strašno i uz adekvatnu obuku i pripremljenost to je lagana aktivnost, padobranci se ne razlikuju osim što su to želeli da rade", naveo je pripadnik 63. padobranske brigade.

Pre skokova, na zemlji se uvežbavaju pokreti i različite situacije koji bi mogli da se dese a kako bi padobranci automatski na njih reagovali. Jedina greška na zemlji koju je nemoguće rešiti u vazduhu, jeste ona prilikom pakovanja padobrana, pa se i ovaj segment detaljno uvežbava.

"Ovaj poziv zahteva konstanto usavršavanje, da pobeđujem svoje strahove jer nije prirodno da se skače iz aviona, da savladam to, da svakog dana napredujemo, da budemo koncentrisani na poslu i da budemo u jednu ruku posebni, jer ne može svako da radi ovaj posao", kaže pripadnik 63 brigade. 

Pre nego što dođu do skoka iz helikoptera ili aviona, buduće padobrance čeka poligon gde mogu delimično da osete sile koje ih čekaju prilikom skoka. Poligon za uvežbavanje je i test i prva prilika da vide da li imaju problem sa visinom.

Svi koji nemaju prethodnog dodira sa vojskom a poželeli bi da budu deo 63. padobranske brigade moraju da prođu tri nivoa obuke. Treći, i poslednji, nivo podrazumeva osnovnu padobransku obuku koja počinje ovde na zemlji, svi oni koji ne mogu da izdrže ni skok sa žičare nisu za ovu brigadu.

Padobranski skokovi nisu jedina zaduženja ove brigade. Od njih se očekuju specijalne borbene aktivnosti, diverzantska i protivdiverzantska dejstava, borba s manjim neprijateljskim vazdušnim desantima, ubačenim grupama.

"Potrebni su nam devojke i mladići koji vole otadžbinu, koji su psihofizički spremni da budu u potpunosti zdravi i spremni na ono što ih čeka naredna dva-tri meseca. Svakako da se pripadnici specijalne jedinice razlikuju od ostalih a pogotovo 63. padobranske brigade koje krase izdržljivost i spremnost", napomenuo je instrunktor obuke.

Ova brigada, koja realizuje i izviđačka dejstva na neprijateljskoj teritoriji, borbeno traganje i spasavanje tokom ratnih dejstava devedesetih godina, bila je angažovana na više lokacija.

четвртак, 01. јун 2023.
20° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено