Читај ми!

Udruženje "Mame su zakon": Hitno ispitati sve okolnosti smrti trudnice u Užicu

Predstavnici Udruženja "Mame su zakon" uputili su apel ministarki zdravlja Danici Grujičić i Ministarstvu zdravlja da se hitno ispitaju okolnosti koje su dovele do smrtnog ishoda trudnice koja je juče preminula u užičkoj Opštoj bolnici.

"Apelujemo na ministarku zdravlja Danicu Grujičić i Ministarstvo zdravlja da ispitaju sve okolnosti koje su dovele do smrtnog ishoda i da još jednom sa zdravstvenim osobljem prođu sve procedure koje se odnose na brigu o trudnicama i porodiljama", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Kako navode, žene u Srbiji su s pravom zabrinute jer ne vide da iko snosi posledice zbog nesavesnog odnosa prema pacijentkinjama, a tek povremene sankcije, koje se svode kao suspenzije u državnim ustanovama, ne sprečavaju neodgovorne zdravstvene radnike da rade u privatnim ustanovama jer ni u tim slučajevima, kako kažu, nema adekvatne provere.

"Jasno je da je moguće da su nove tehnologije i brži i jednostavniji protok informacija doprineli da se o ovakvim slučajevima češće govori i piše, ali mi bismo svakako voleli da znamo da li je samo to u pitanju ili se propusti ipak češće dešavaju, posebno nakon pandemije koronavirusa", navodi se u saopštenju.

Pozivaju Ministarstvo zdravlja da objavi podatke iz kojih će, kako navode, saznati koliko se trudnoća i porođaja završilo smrtnim ishodom, odnosno koliko trudnica, porodilja i novorođenčadi je preminulo u svim porodilištima u Srbiji u poslednjih 10 godina.

Navode da će, zahvaljujući tim podacima, rad na unapređenju možda nedovoljno dobrih protokola i identifikaciji najkritičnijih tačaka, posebno u ovom postkovid periodu, biti lakši.

"Moramo svi zajedno, a pre svih oni koji se brinu o zdravlju građanki i građana, raditi na tome da se u 21. veku životi ne gube na porođajnom stolu ili tokom održavanja trudnoće", poručili su iz Udruženja.

U užičkoj Opštoj bolnici, kako je Tanjugu juče potvrđeno iz te ustanove, trudnica stara 25 godina primljena je u teškom opštem stanju, u šestom mesecu trudnoće, a dete je bilo bez znakova života.

Direktorka Zdravstvenog centra Užice Nataša Gagović rekla je za Tanjug da su preduzete sve mere, ali je pacijentkinja preminula. Ona je navela da će biti formirana komisija i obavljen unutrašnji stručni nadzor kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u lečenju, dok će obdukcija pokazati šta je uzrok smrti. 

четвртак, 28. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"