Читај ми!

Majka sa bebom i malim detetom bez struje i vode - smrzavaju se i lože nameštaj

Dvadesetrogodišnja Aleksandra Horvat iz Gospođinaca sa jednomesečnom bebom i četvorogodišnjim sinom živi u oronuloj kući bez struje, vode i grejanja. Da bi se zgrejali u ovim hladnim danima, loži nameštaj. Nakon poziva RTS-a nadležnom Centru za socijalni rad, porodica je hitno zbrinuta.

Tročlanu porodicu ekipa RTS-a zatekla je ispred kuće, na sedam stepeni ispod nule. Majka je naložila vatru, pa su čekali više od sat vremena da iz sobe od nekoliko kvadrata izađe dim koji propušta zakrpljeni šporet.

A drva često nema, pa se za ogrev snalazi kako može.

"Izlupala sam krevete te koje sam imala, ormane što sam imala, većinom sam sve izlupala da imam za decu. Znači, teško je, i sa drvima, i sa hranom, i sa higijenom, sa svime", kaže Aleksandra Horvat iz Gospođinaca.

Nikola baš danas puni tačno mesec dana i kupa se u lavoru u kome se prethodne noći zaledila voda koju je majka pozajmila od komšija, jer svoju nema.

"Kad dovučem, ona zamrzne, onda imam po tim loncima vodu, i kad potpalim treba da se čeka duže vreme, i dimi se jako, i treba da izađemo iz prostorije da bi izašao čitav taj dim. I ne smem da ostavim decu u taj čitavi haos", govori Aleksandra.

Kiriju plaća 4.000 dinara, a nema ni struju - isključena je zbog duga koji su napravili prethodni stanari.

Poverila nam se da joj je partner u pritvoru, zbog nasilja u porodici. Tvrdi da ne dobija novčanu pomoć od države iz proceduralnih razloga, jer nema prebivalište.

Radnici nadležnog Centra za socijalni rad izašli su na teren i zbrinuli majku i decu u adekvatnu ustanovu.

U saopštenju RTS-u dodaju da će u narednom periodu materijalno osnažiti i pružiti podršku porodici, u saradnji sa svim drugim institucijama i Centrom na teritoriji na kojoj majka ima prebivalište.

петак, 29. септембар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"