Читај ми!

Sud u Strazburu odbacio tužbu protiv Srbije zbog umanjenja penzija

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu 11 vojnih penzionera protiv države Srbije, koju su podneli zbog umanjenja starosnih penzija u periodu od novembra 2014. do septembra 2018. godine, navedeno je u saopštenju tog suda.

Predmet "Žegarac i drugi" protiv Srbije obuhvata pritužbe 11 vojnih penzionera da im je isplata starosnih penzija smanjena od novembra 2014. do septembra 2018. zbog izmena zakona u sklopu vladinih mera štednje.

Zakon je stavljen van snage kada je smanjen javni dug. Evropski sud za ljudska prava odbicio je zahtev, navodeći u obrazloženju da umanjenje penzija nije bilo suprotno Ustavu, niti međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, kao i da je ova mera bila opravdana.

Na osnovu dostavljene dokumentacije, sud je utvrdio da su mere bile u javnom interesu, kako bi se obezbedla finansijska stabilnost penzionog sistema.

Smanjenje penzija, kao deo šireg seta mera štednje, ukinuto je kada je procenjeno da je javni dug stabilizovan i ostvarena ušteda od oko 840 miliona evra, navedeno je u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava.

U odluci suda posebno je navedeno da je privremena mera smanjenja penzija ograničena na primaoce viših penzija kao deo napora da se uravnoteži državni budžet.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно