Читај ми!

Slučaj eksproprijacije srpske imovine u Drenu, EU traži poštovanje prava vlasnika

Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila je da EU sa zabrinutošću prati aktuelne građevinske aktivnosti na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić na severu Kosova.

U saopštenju Kancelarije Evropske unije u Prištini navodi se da se njihova zabrinutost odnosi na izvođenje radova na zemljištu u Drenu i Lešku  koje je kosovska vlada odredila za eksproprijaciju odlukom donetom 16. januara 2023. godine.

Kancelarija navodi da proces eksproprijacije, prema kosovskom zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost da građani ospore bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu pre nego što postane konačna.

"EU apeluje na vladu Kosova da preduzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine u potpunosti poštuju", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Vlasnici zemljišta i njihovi potomci, kao i drugi meštani Drena, sela u opštini Leposavić, drugi dan protestuju kako bi zaustavili radove na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, a koji su započeti na osnovu odluke vlade u Prištini o eksproprijaciji.

Radovi su počeli juče, a obezbeđuju ih pripadnici kosovske policije i specijalne jedinice.

Izvođenje radova omogućeno je odlukom vlade privremenih prištinskih institucija o proglašenju više od 83 hektara na tom području za zemljište od javnog značaja.

Groblje i crkva iz 13. veka takođe su predviđeni za rušenje.

Prema rečima potpukovnika kosovske policije Vetona Eljšanija, na tom prostoru se radi na izgradnji baze pogranične policije.

Danas radova nije bilo, ali su građevinske mašine i nekoliko desetina pripadnika policije i dalje u blizini magistralnog puta Leposavić–Raška.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić rekao je ranije danas da je noć u Drenu protekla mirno. Naveo je i da su se specijalne jedinice sa dvadesetak vozila udaljile sa lokacije, a da mu je Eljšani rekao da se do daljeg radovi neće izvoditi.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво