Читај ми!

Nindža, japanski program za srpske tehnološke kompanije

Daleki istok jedan je od najbrže rastućih regiona sa velikim brojem korisnika i visokom stopom usvajanja tehnologije. To srpskim startapovima pruža dobru priliku za izlazak na nova tržišta u širokom spektru oblasti kao što su gejming, zdravstvo i agrotehnologija. Srpskim kompanijima koje imaju za cilj za posluju u tom delu sveta, pomoć pruža i Japanska agencija za međunarodnu saradnju kroz programe mentorske podrške. O tome za RTS govori Masahiro Ueki, glavni zastupnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju na Balkanu.

Masahiro Ueki kaže za RTS da Vlade Srbije i Japana dobro razumeju značaj digitalne revolucije i da je projekat Nindža, važan za ekonomski rast Srbije. Ueki navodi da će i Japan tragati za IT stručnjacima u budućnosti.

Gospodine Masihiro, Japan je bio na čelu elektronske revolucije, gde je on u digitalnoj revoluciji?

- Japanska vlada je formirala agenciju za digitalizaciju u Japanu. Ona se aktivno bavi tim procesom. Kad smo već kod toga, prošlog septembra je premijerka Ana Brnabić bila u poseti Japanu i tamo se srela sa predstavnicima te agencije.

Siguran sam da obe vlade razumeju značaj digitalne revolucije, i mi podržavamo digitalnu revoluciju u Srbiji.

Džajka je javna agencija japanske vlade koja je odgovorna za realizaciju japanske pomoći inostranstvu.

Podržavamo srpsku vladu u pogledu održivog rasta. Jedan od takvih pojekata je Nindža koji je važan za ekonomski rast Srbije, mi podržavamo startap kompanije u Srbiji, koje bi se razvijale i poslovale na tržištu Japana i Istočne Azije.

Za koju oblast digitalnih tehnologija su investitori iz Azije najviše zainteresovani, gde su najveće mogućnosti za upeh?

- Program Nindža je važan kako bi privukao investitore da ulažu u tehnologiju kao što su blokčejn i web3.

Naš projekat upravo podržava startap kompanije u Srbiji u tim oblastima, da se one ubrzano razvijaju.

Nadam se da će Nindža projekat doprineti razvoju startap kompanija u Srbiji i da će privući ulagače iz Azije.

Ima li Japan dovoljno IT stručnjaka, da li ste u potrazi za njima, ima li mesta za ljude iz Srbije, za srpske kompanije?

- Japan će tragati za IT stručnjacima u budućnosti. Kroz naš vodeći projekat podržavamo startap kompanije u Srbiji, da se one razvijaju kako bi mogle da doprinesu ne samo Japanu već i Srbiji.

Srbija je dobro geografski pozicionirana za povezivanje susednih zemalja i može da bude regionalni centar za startapove na Zapadnom Balkanu, štaviše, regionalni centar IT industrije u Evropi.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво