Читај ми!

Građani Srbije imaju pravo na zdravstveno osiguranje u 21 zemlji – šta je potrebno uraditi pre puta

U Srbiji penzije iz više od 30 zemalja prima oko 245.000 građana i po tom osnovu, u zemlju godišnje stiže blizu 800 miliona evra. Srbija je potpisala ugovore sa 35 zemalja, s tim što na ratifikaciju čekaju tri – u Australiji, Tunisu i Azerbejdžanu. Direktor Republikog zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović rekao je za RTS da je Srbija ugovore koji uključuju i zdravstveno osiguranje potpisala sa 21 državom.

Srbija je ugovore o socijalnom osiguranju potpisala sa 35 zemalja, a direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović rekao je za RTS da su sveobuhvatni sporazumi potpisani sa 21 državom.

"To znači da oni obuhvataju više oblasti socijalnog osiguranja, penzijsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje u slučaju nezaposlenosti, povrede na radu, profesionalne bolesti, zdravstvenu zaštitu, materinstvo i dečji dodatak. To su sveobuhvatni sporazumi i to imamo sa 21 zemljom. To su uglavnom zemlje našeg okruženja, zemlje sa prostora bivše Jugoslavije i zemlje Evropske unije", rekao je Panović.

Za zdravstveno osiguranje u inostranstvu potrebna potvrda RFZO-a 

Objasnio je da građani Srbije imaju mogućnost da preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje izvade potvrdu i da sa tom potvrdom mogu da koriste zdravstvene usluge prilikom turističkih i poslovnih putovanja u zemlje sa kojima je Srbija potpisala ugovor.

"Ne radi se o odlasku na takozvana ciljana lečenja, već o hitnim zdravstvenim uslugama. Takođe, svi naši građani koji imaju prebivalište u drugoj državi ugovornici sa kojom Srbija ima zaključen sporazum o socijalnom osiguranju mogu da koriste pravo na zdravstvene usluge i tu imaju pun obim zdravstvene zaštite", istakao je Zoran Panović.

Dodao je da se pravo na zdravstvenu zaštitu može ostvariti samo u državnim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu.

Panović je istakao da je Srbija u poslednjih 12 godina potpisala sporazume sa 21 državom, a da pregovori sa nekim zemljama traju dugo pošto svaka država želi da ostvari što bolje uslove za svoje građane.

Direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje je istakao da u Srbiju penzije stižu iz više od 30 zemalja, a oko 245.000 korisnika inostranih penzija živi u Srbiji. Dodao je da najviše penzija stiže iz Hrvatske, Nemačke, Švajcarske i Bosne i Hercegovine.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије