Читај ми!

Antisemitski grafiti na Jevrejskom groblju u Beogradu

Na Jevrejskom groblju u Beogradu osvanuli su antisemitski grafiti sa najozloglašenijim nacističkim simbolima, saopštila je Jevrejska opština Beograd.

Kako se navodi, "na osnovu nezvaničnih informacija koje poseduje opština, to je počinila grupa navijača koja pored iscrtane svastike ispisuje inicijale naziva svoje navijačke grupe - United Force".

"Veoma je zabrinjavajuće što se ovakvi incidenti dešavaju kada se u celom svetu obeležava Dan sećanja na milione nevinih žrtava stradalih u Holokaustu, u pogromima, strahotama i teroru, koji su nacisti sprovodili u Drugom svetskom ratu", navodi se u saopštenju.

Opština podseća da se nešto malo više od godinu dana ranije, dogodio incident u kom su nepoznate osobe bacanjem čekića i kamenica razbile stakla kapele na Jevrejskom groblju u Beogradu, nekoliko dana po obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, koji se u svetu obeležava kao sećanje na pogrom Jevreja širom nacističke Nemačke.

"Učestalost ovakvih i sličnih incidenata upozorava nas da je antisemitizam u porastu. Veoma je važno da javnost bude upoznata sa ovim i da se mlađe generacije edukuju o Holokaustu, da se takav zločin nikada ne ponovi. Takođe je važno da mlađe generacije kao i celokupno društvo budu upoznati o stalno prisutnoj opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama", navodi Jevrejska opština u Beogradu. 

U međuvremenu antisemitski grafiti su prekrečeni, saznaje RTS.

четвртак, 30. март 2023.
15° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета