Читај ми!

Vanredno u sedam opština, za dve osobe se traga u Novom Pazaru; U Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica

Zbog obilne kiše i izlivanja reka, u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena vanredna situacija. U Novom Pazaru se traga za dve osobe. Na Limu podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo. Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Izlio se i Ibar u Kosovskoj Mitrovici, evakuisano je 120 porodica.

Проглашена ванредна ситуација у Прокупљу

На територији града Прокупља, вечерас је проглашена ванредна ситуација због обилних падавина и повећаног водостаја реке Топлице.

Ово је одлучено на ванредној седници Градског штаба за ванредне ситуације Прокупља, одржаној вечерас, а на основу извештаја стручно-оперативног тима за одбрану од поплава и обиласка терена, јер ниво реке Топлице расте из сата у сат.

Kомандант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић рекао je да се стање на реци Топлици прати из минута у минут. Све надлежне службе су на терену како би се спречило угрожавање људи и материјалних добара.

Ванредна ситуација и у Куршумлији

Због наглог пораста нивоа реке Топлице и угрожености неколико насеља и водозахвата у Куршумлији је проглашена ванредна ситуација.

Најтеже је у насељу Микуљана где је поплављено десетак кућа и водоводни резервоари одакле се Куршумлија снабдева водом.

На терену су службе Јавног комуналног предузећа и припадници Сектора за ванредне ситуације који су притекли у помоћ угроженим домаћинствима.

Мештани Рашке са полицијом и војском постављају џакове дуж Ибра

Стотинак мештана Рашке, припадници МУП-a и војске превентивно постављају џакове дуж обале Ибра у Рашки. Угрожени су објекти предшколске установе и спортског центра. На снази је и ванредна одбрана од поплава.

Гашић: Припремили смо довољно врећа и песка

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишао је поплављена подручја.

Истакао је да су 16. јануара разговарали са свим локалним самоуправама, са грађанима и да су обишли домаћинства за која су сматрали да могу бити угрожена. Припремили су, истиче, довољно врећа и песка.

"Данас смо имали више ангажованих машина на чишћењу наноса испод мостова, него што смо могли да дижемо бедеме где су били потребни. За разлику од прошлог пута, реке су отишле тамо где смо на неки начин желели", рекао је Гашић.

Министар Гашић поручио је у Новом Пазару рекао да припадници Сектора за ванредне ситуације, заједно са осталим службама, чине све да помогну грађанима да сачувају њихова домаћинства након што су обилне падавине проузроковале пораст водостаја и изливање река.

"На срећу, у овом делу Новог Пазара, река је у кориту. Међутим, све оно што је стигло са свих тих мањих бујичних водотокова је огромна количина воде. Желим да се захвалим градоначелнику Новог Пазара, грађанима и локалној самоуправи који су данас овде читавог дана заједно са Сектором за ванредне ситуације и 'Србијаводама', као и Војсци Србије која је истог тренутка изашла да помогне грађанима да сачувамо домаћинства", поручио је министар Гашић.

Извештаји Душана Јемуовића и дописника РТС-а
Опширније Краће

Сто двадесет породица евакуисано у Косовској Митровици

Велике падавине узроковале су пораст нивоа воде на рекама у више средина на Косову и Метохији, а најкритичније је у насељима уз обалу Ибра, што је довело до евакуације 120 породица из више стамбених зграда у северном делу Косовске Митровице.

Изливањем воде из корита поплављено је више домаћинстава у селима Житковац, Жеровница, Јагњеница у општинама Звечан и Зубин Поток.

Изливањем Ибра најкритичније је у насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице.

У саопштењу општинског штаба у Митровици наводи се да је 120 породица евакуисано из 11 стамбених зграда. Више од 30 људи привремено је смештено у Студентском дому у Косовској Митровици.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић саопштио је вечерас да водостај Ибра расте из минута у минут, а велики број зграда и кућа у насељу Бошњачка махала у близини источног моста је поплављен.

Додао је да ватрогасне екипе и Привремени орган општине Косовска Митровица помажу свим становницима у Бошњачкој махали, било да су Срби, Албанци или Роми.

"Ситуација јесте озбиљна и изискује солидарност и јединство, и сада морамо да покажемо да бринемо једни о другима. Нажалост, угрожене су стамбене зграде општине Косовска Митровица, као и читавог округа", рекао је Спирић.

У селима Житковац и Жеровница пао је један од електричних стубова тако да су житељи без струје.

На локалним и магистралним путевима на северу појавили су се одрони, тако да је током поподнева био непроходан пут Косовска Митровица – Зубин Поток, а отежано се кретало путем Митровица–Лепосавић.

Опширније Краће

Обустава наставе у Тутину

Општина Тутин увела је ванредну ситуацију због изливања реке Видрењак и потока у тој општини.

Поплављено је више домаћинстава и аутобуска станица у центру вароши.

Кризни штаб донео препоруку о обустави наставе образовним установама.

МУП: Евакуисанe 84 oсобе из поплављених подручја

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова до сада су евакуисали 84 особа из поплављених подручја у Новом Пазару, Сјеници, Пријепољу, Прибоју и Брусу.

Највише особа евакуисано је у Прибоју - 30, а затим у Сјеници (24), Брусу (16) , Сјеници (9) и Новом Пазару (5), саопштио је МУП Србије.

Због поплава проглашена је ванредна ситуација на територији пет локалних самоуправа - на целој територији града Новог Пазара, на целој територији општина Пријепоље, Тутин и Брус, и на делу територије општине Нова Варош.

Тренутно је најкритичније у Бродареву и Пријепољу као и у Тутину, Новом Пазару и Брусу где се током вечери очекује пролазак врха таласа и смиривање хидролошке ситуације.

Ванредна одбрана од поплава проглашена је Водним јединицама "Лим-Пријепоље", "Ибар Краљево, Нови Пазар", "Дрина Лозница", "Западна Морава Крушевац", "Западна Морава Чачак".

На угроженим подручјима укупно је извршено 29 интервенције црпљења воде.

Како је речено на територији Сјенице нема падавина од 14 часова, а река Грабовица је у опадању и вода се повукла из дворишта већине домаћинстава.

Опширније Краће

Због обилних киша, ниво Лима и даље расте. У Пријепољу водостај је данас порастао за 70 центиметара.

Поред Бродарева и Залуга, данас се излио и у два прибојска насеља - Лука и Бањски Чамац. Мештани покушавају да постављањем џакова спрече продирање воде у објекте.

У току је евакуација мештана из насеља Лука.

На подручју Бруса евакуисано десет особа

Услед обилних падавина, дошло је до појаве бујичних вода и наглог пораста нивоа река, па је на територији општине Брус проглашено ванредно стање.

Грашевачка и река Расина поплавиле су према речима председнице општине Брус Валентине Милосављевић близу 200 објеката у селима и засеоцима, а десет становника је евакуисано.

Вода се излила и на локалне и сеоске путеве, због чега је на појединим местима дошло до прекида саобраћаја.

Поплављена је и хладњача Вино Жупе на улазу у Брус, па је из безбедносних разлога искључена струја и тренутно се ради на санацији штете.

Ниво Трнавице опао за пола метра, киша у Новом Пазару поново пада

Још се трага за две особе које су нестале у реци Трнавици, док је особа која је покушала њих да спаси спасена и у добром је стању, јавља дописник РТС-а. Спасиоци осим Трнавице претражују и реку Јошаницу, у коју се Трнавица улива, али и Рашку у коју се улива Јошаница.

Киша у Новом Пазару поново пада, али је ниво ове реке опао за пола метра. Надлежни апелују на грађане да се не задржавају у близини река и да не прелазе преко импровизованих мостова.

У Сјеници водостај је у стагнацији, али десетине кућа су поплављене јер је водостај јутрос био знатно виши него јутрос. 

Река Рашка потопила је неколико домаћинстава и много обрадивог земљишта на територији општине Рашке.

Извештај Душана Јемуовића

Поплављена домаћинства у Бошњачкој махали, евакуише се становништво

Услед обилних падавина неколико домаћинстава у насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице је поплављено, а евакуација становништва је у току.

На терену су спасилачке екипе и припадници ватрогасних јединица, које чамцима евакуишу угрожено становништво.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић апеловао је на грађане да се организују и да дођу код источног моста како би помогли службама у спречавању веће штете, јер вода брзо надолази у све већој количини.

Опширније Краће

Вода се полако повлачи у Драгачеву, али најављене су нове падавине

У Чачку су се јутрос излили мањи водотоци. Највише проблема било је у насељу Трнава, где је због изливања из канала вода продрла у подруме, гараже неколико кућа и још се није повукла из дворишта.

На испумпавању воде ангажоване су екипе градског штаба за ванредне ситуације и комуналних педузећа.

Због изливања Бјелице, у Драгачеву су под водом оранице у више насељених места.

Нема угрожених домаћинстава, а екипе су уклониле препреке да убрзају ток реке.

Иако се вода лагано повлачи, из Штаба за ванредне ситуације Општине Лучани апелују да због најављених нових падавина грађани и све службе остану у приправности.

Опширније Краће

Уклоњен други од четири пешачка моста на Црници у Параћину

Крановима је уклоњени други од укупно четири пешачка моста на Црници у Параћину. Пасареле и два друмска моста били су уско грло у кориту реке и један од узрока поплава у Параћину 2014.

Стари мостови рушиће се по фазама, а нови ће се градити на вишим котама. Током наредног лета планирано је рушење главног друмског моста и изградња новог у центру града, и то је најзахтевнији грађевински пројекат.

"Ово је изузетно важно за општину Параћин у смислу што овом целином затварамо комплетну одбрану од поплава града и општине Параћин. Захвалио бих се овом приликом Влади Србије и Секретаријату за екомомска питања швајцарске владе који су изашли у сусрет и нама доделили негде око 6,5 милиона евра и аустријској развојној агенцији, аустријској влади са четири милиона евра", навео је Саша Ружић, координатор пројекта и градски већник.

Опширније Краће

Ванредна ситуација и у Брусу и Тутину

Због обилне кише и изливања река, у Пријепољу, Брусу, Тутину, Сјеници и Новом Пазару проглашена је ванредна ситуација, речено је Танјугу у МУП-у.

Како наводе, трага се за две особе низводно од реке Трнавице, а ангажовани су специјалистички тимови за спасавање и рад на води из Новог Пазара и Краљева и Ужица.

До сада је евакуисано укупно 27 особа и то девет на територији општине Сјеница, седам на територији општине Пријепоље, четири на територији општине Прибој и једна петочлана породица у Бродареву и две особе из стамбеног објекта због изливања реке Рашке (Нови Пазар).

Додатно, 16 радника хладњаче Ла Вита-Вино Зута у Брусу, евакуисано је због продора воде у просторију хладњаче.

На терену је 80 ватрогасаца-спасилаца са шест чамаца, 15 ватрогасних возила и 21 пумпа за црпљење воде.

На терену је шест специјалистичких тимова за спасавање и рад на води и то у Новом Пазару, Ужицу, Краљеву, Тутину, Рашкој, Пријепољу.

Било је укупно 29 црпљења воде у Новом Пазару, Пријепољу, Крушевцу и Чачку.

Опширније Краће

Вучевић и Гашић информисали чланове Владе о поплавама

Министар одбране Милош Вучевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић информисали су чланове Владе о тренутној ситуацији у подручјима угроженим поплавама.

Вучевић је на седници Владе рекао да су припадници Војске Србије на терену, а да су сви капацитети Војске стављени на располагање.

Одмах након седнице, министар Гашић упутио се у обилазак поплављених подручја, саопштено је из Владе Србије.

Излио се Ибар у Косовској Митровици, више од 50 поплављених кућа у општини Звечан

Услед обилних падавина које на северу КиМ трају више од 15 сати, излила се река Ибар у близини главног моста у северној Косовској Митровици. У општини Звечан су се излили потоци и реке, а поплављено је више од 50 кућа.

Командир ватрогасне станице у Звечану Владан Радомировић каже да овакву ситуацију са поплавама не памте ни најстарији становници Звечана.

"Ситуација је најтежа у последњих 50 година. Имамо великих проблема са бујицама, а ниво реке Ибар је у порасту на готово свим тачкама. Све је угрожено. Више од 50 кућа је поплављено, тренутно је најтеже у Грабовцу, где је дошло до великог клизишта које је почупало и бандере и срећа је што бандере нису пале на куће, јер би било и настрадалих", рекао је Радомировић.

Истиче и да су ангажоване све екипе, али и да надлежне службе не могу све да постигну јер стално добијају нове пријаве грађана.

Пут којим се из северне Косовске Митровице и Звечана иде за Зубин Поток блокиран је због одрона и тренутно је непроходан, а како јавља Косово онлајн, у току су покушаји да се пут оспособи и очекује се додатна механизација.

Проглашена ванредна ситуација и у Новом Пазару

Две особе које су упале у реку Трнавицу воде се као нестале и за њима се и даље трага, док је особа која је покушала да их спасе, након интервенције спасилаца, збринута и доброг је општег здравственог стања, потврдио је градски штаб за ванредне ситуације.

Штаб је донео и одлуку да се на територији Новог Пазара прогласи ванредна ситуација.

Штаб апелује на грађане да избегавају кретање и задржавање у близини река и других водотока, као и да не прелазе преко импровизованих мостова.

Обавештавају ученике средњих школа на територији Новог Пазара који живе у угроженим подручјима да се ослобађају обавезе доласка на наставу у току друге смене.

Гради се још један заштитни појас у Бродареву

Владимир Бабић, председник Општине Пријепоље, каже за РТС да је Лим тренутно на квоти од око 350 центиметара.

Према његовим речима, директор "Србијавода" Горан Пузовић дао је наредбу да се уради још један заштитни појас у Бродареву којим ће се штитити тридесетак кућа.

Каже да се Пријепоље, сваким порастом водостаја Лима, плави на четири локације.

Директор "Србијавода" Горан Пузовић рекао је да је Бродарево најугроженија тачка и да се предузимају све превентивне мере како би се заштитили животи и имовина грађана.

Трага се за две особе у Новом Пазару

Како РТС незванично сазнаје, припадници МУП-a, Сектора за ванредне ситуације и градског кризног штаба трагају за две особе у новопазарском насељу Ћеремиџиница.

Надлежни су на терену где утврђују наводе да су се особе утопиле у реци Трнавици, која је надошла због обилних падавина.

Како наводи очевидац, док су стављали даску и најлон једна страна се поткопала и тада су три особе упале у реку, као и да су једну спасили.

"Цело јутро зовем, цело јутро, искључени им телефони. Милицију зовем, кажем човече поткопан пут, хоће да однесе све. Дошла је једна жена полицајка, окренуше се и одоше. А сад су сви нашли времена дођу", наводи очевидац.

Излила се река Рашка у Новом Пазару

Уведена је ванредна одбрана на рекама Рашки и Јошаници на територији града Новог Пазара.

Због кише, која од синоћ пада, порастао је водостај новопазарских река и излила се река Рашка.

Рашка се излила на неколико локација у насељима Селаковац, Луг и код ресторана Саз, рекао је руководилац Одељења за ванредне ситуације Исмаил Дупљак.

Истакао је да се дуж свих водотока у граду налазе грађевинске машине које интервенишу на критичним местима и да је ситуација, за сада, под контролом.

Ибар је још у границама редовне одбране код вароши Рашке.

Процене метеоролога су да ће киша престати да пада у поподневним сатима.

Излио се Видрењак у Тутину

Изливање река и потока и у Тутину. Видрењак се излио у центру града код аутобуске станице, али и на улазу у Тутин из правца Меховог Крша.

Екипе су на терену и процењују опасност.

И даље критично у насељу Букреш у Сјеници

Скоро 48 сати у Сјеници мештани се боре са поплавама, услед изливања реке Грабовице. И даље је критично у насељу Букреш, где је јуче поплављено више од 40 кућа.

Целу ноћ су дежурали припадници Сектора за ванредне ситуације, али и мештани како би се ублажиле последице, јавља дописник РТС-а.

Сви су укључени, пуне џакове, а више од 20 пумпи црпи воду из поплављених дворишта.

Укључена је сва механизација јавних предузећа, али и механизација и теренска возила приватника.

Излиле се мање реке у Чачку

У Чачку су се јутрос излиле мање реке, a највише проблема било је у насељу Трнава.

Због изливања из канала вода је продрла у подрумске просторије, гараже неколико кућа и још се није повукла из дворишта.

На препумпавању воде ангажовале су се екипе градског штаба за ванредне ситуације и комуналних педузећа.

У драгачевским селима излила се река Бјелица

Река Бјелица излила се јутрос на оранице у небрањеном подручју у више насељених места у Драгачеву.

Према речима начелника општинског штаба за ванредне ситуације Зорана Вучићевића, вода се сада повлачи у насељима Вичи, Живици и Пухову и за сада нема угрожених домаћинстава.

Екипе су на терену уклониле препреке са реке да убрзају ток. 

Пузовић: Бродарево најугроженија тачка, ситуација тренутно под контролом

Директор "Србијавода" Горан Пузовић изјавио је да је Бродарево најугроженија тачка јер је током ноћи ту падала обилна киша, али је тренутно ситуација под контролом и предузимају се све превентивне мере како би се заштитили животи и имовина грађана.

Пузовић је за ТВ Прва рекао да је водостај на Лиму јутрос порастао за 12 центиметара и да се очекује даљи раст до поднева, али да је за сада ситуација под контролом.

"Уличне воде и сви потоци који се крећу према Пријепољу и према селима су велики, али за сада нема угрожених кућа. У Бродареву смо поставили ноћас још једну линију одбране, то је тачка која је најугроженија и спроводимо све мере", казао је Пузовић.

Додао је да се у осталим деловима Србије у којима је било критично због поплава ситуација смирује, те да се у Сјеници река Грабовица повукла у своје корито, а талас падавина се премешта према југу и југоистоку.

"Доле смо на терену и спроводимо превентивно све мере ради заштите живота и имовине грађана", навео је Пузовић.

Истакао је да су предузете превентивне мере како би се заштитило најугроженије подручје у Бродареву и да су вреће с песком поређане на неким местима на мостовима где може доћи до изливања, а на терену је и тешка механизација.

"Ноћас смо поставили и заштитни зид у Бродареву, то су оперативне мере које заједно са Сектором за ванредне ситуције спроводимо на најугроженијем подручју", навео је Пузовић.

Опширније Краће

Хидролог Владиковић: Врх таласа у вечерњим часовима код Пријепоља

Хидролог Дејан Владиковић рекао за РТС је да су највећи порасти водостаја регистровани на сливу реке Лим, на Дрини и у горњем току Западне Мораве.

Према његовим речима, на подручју југозападне Србије пало је од 20 до 40 милиметара кише. 

Каже да ће у угроженим подручјима у следећих 12 сати водостаји расти, а да се врх таласа очекује код Пријепоља у вечерњим часовима.

"Што се тиче Дрине, имаћемо нових 12 часова пропагацију таласа, а што се тиче Западне Мораве, очекујемо смириње хидролошке ситуације", рекао је Владиковић. 

Указао је да ће се падавине премештати ка истоку и југоистоку земље, тако да се на горњем току Јужне Мораве и притокама и изворишту Тимока може очекивати пораст водостаја.

Дунав је, каже, у домену средње ниских водостаја и не очекује се да ће значајније расти.

"Код Саве имамо велики талас због утицаја Дрине и свега што се догађало на свим узводним сливовима, тако да у Шапцу за викенд очекујемо да уђемо у редовну одбрану од попава", рекао је Владиковић.

Поплављене техничка школа и гимназија у Сјеници

И у Сјеници се мештани боре са воденом стихијом. Грабовица је поплавила више од 40 кућа и објеката у насељу Букреш и центру града.

Муниб Мујагић, председник Општине Сјеница, рекао је за РТС да је ситуација веома тешка, да су под водом цела насеља, као и многи путни правци. 

"Грабовица се излила у уређеном делу који је направљен 1975. године и никада се није излила у висини техничке школе и гимназије, које су такође поплављене. Једно изузетно тешко стање",  каже Мујагић.

Према његовим речима, велики број младих људи помаже Сектору за ванредне ситуације, како би се ублажиле последице.

Код Бродарева евакуисана мајка са шесторо деце

Због обилних падавина, ниво Лима расте великом брзином и тренутно је на 323 центиметра, рекао је Милорад Спасојевић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице. 

Рекао је да су порасли нивои и притока Лима, тако да се излила и река изнад Бродарева, па је  јутрос из тог подручја евакуисана мајка са шесторо деце и пребачена на безбедно место.

Све екипе су на терену, ситуација се прати и помаже се угроженом становништву.  

На Лиму је ноћас подигнут још један насип да заштити Бродарево. 

"Ситуација је добра с обзиром на то у каквој се ситуацији налазимо", рекао је Спасојевић.

Излио се поток на путу Нови Пазар – Сјеница

На путу Нови Пазар – Сјеница у месту Сува Ћуприја поток се излио на коловоз и нанео велику количину земље и камења.

Саобраћај се успорено одвија у дужини од 50 метара.

На коловозу има накупљене воде на неколико десетина локација, што отежава саобраћај. 

Расту водостаји река на територији општине Сјеница

Јака киша падала је током целе ноћи на територији општина Сјеница и Рашка и допринела је поновном расту водостаја река. И даље је најкритичније у насељу Букреш, где је јуче поплављено више од 40 кућа.

Припадници Сектора за ванредне ситуације и мештани дежурали су и ноћас због могућег изливања реке али и санирања штете која је настала током јучерашњег дана.

Расте и водостај Ибра у Рашки. Јака киша доприноси нешто тежим условима за вожњу, а на коловозима је на појединим местима приметна већа количина воде.

Jaka kiša padala je tokom cele noći na teritoriji opština Sjenica i Raška i doprinela ponovnom rastu vodostaja reka. I dalje je najkritičnije u naselju Bukreš, gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i meštani dežurali su i noćas zbog mogućeg izlivanja reke, ali i saniranja štete koja je nastala tokom jučerašnjeg dana.

Zbog izlivanja reke Grabovice, Sjenica je proglasila vanrednu situaciju.

Raste i vodostaj Ibra u Raški.

Jaka kiša doprinosi nešto težim uslovima za vožnju, a na kolovozima je na pojedinim mestima primetna veća količina vode. 

Raste i vodostaj Drine.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će se na području Kosova i Metohije, jugoistočne i istočne Srbije intezivirati padavine.

субота, 02. март 2024.
° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво