Читај ми!

Pinki otišao u likvidaciju, ali lokali još rade

Kulturno-sportski centar Pinki-Zemun A. D. voljom akcionara otišao je u likvidaciju, navodi se u dokumentu objavljenom na Beogradskoj berzi. Većina sportskih centara u Beogradu stara je oko pola veka. U neke nije ulagano decenijama. Kada će doći na red?

Dom sporta, omladine i pionira "Pinki" izgrađen je 1974, na mestu na kom se nalazio Narodni dom Kralja Aleksandra. U međuvremenu je promenio ime i vlasničku struktru u Kulturno-sportski centar Pinki Zemun A. D.

U finansijskom izveštaju ovog preduzeća iz 2021. iskazan je gubitak od 250 miliona dinara, pa je firma otišla u likvidaciju, ali sportskih sadržaja i dalje ima i i lokali rade, kažu u Gradu.

"'Pinki' je bio u vlasništvu opštine Zemun, od kraja prošle godine osnovano je preduzeće Grada Beograda i u budućnosti svu brigu oko 'Pinkija' vodiće Grad, sve će funkcionisati kao i do sada", ističe Nikola Penić, gradski sekretar za sport i omladinu.

Iste godine kada i hala "Pinki", dakle pre skoro pola veka, izgrađen je Sportski centar "Voždovac". Velika hala za odbojku, rukomet i futsal uvek je zauzeta. Poslednja rekonstrukcija bila je pre 30 godina. Za novu je Grad raspisao tender.

"Ovo je veliki kompleks, 15.000 kvadrata, to treba zagrejati, nama samo mazut kojim se grejemo zimi je veliki tošak. Ono što je nama hitno i urgentno da se sređuje su bazeni koje smo mi pre godinu dana vratili u našu imovinu, bili su devastirani, i mi ih sada samo održavamo jer čekamo tu rekonstrukciju", objašnjava Nikola Maksimović, direktor SC "Voždovac". 

Slično je i u sportskom centru "11. april" na Novom Beogradu. Bazen je rekonstruisan pre desetak godina. U okviru ovog sportskog centra je i Hala "Ranko Žeravica", najstarija sportska hala u Beogradu. Poslednji put renovirana je pre petnaestak godina. Tada je samo postavljena staklena fasada. Prihodi od izdavanja lokala su zanemarljivi, kažu u "11. aprilu".

Grad finansijski pomaže sportskim centrima 

Svi sportski centri dobijaju novčanu pomoć od Grada. Da nije toga, neki bi već bili zatvoreni, kažu u Sekratarijatu za sport i omladinu. Subvencije nisu iste za sve.

"Zavisi od kvadrature, zavisi koliko procenata kvadratnih metara je u sportskom, a koliko u komercijalnom sadržaju, od sportskih stručnjaka, klubova i koliko se centri koriste za takmičenja", navodi gradski sekretar za sport.

Od svih sportskih centara, u najboljem stanju je "Tašmajdan". Zaposleni kažu da je ogroman trošak istovremeno zagrevati bazen i održavati led na klizalištu. Hala "Aleksandar Nikolić" otvorena je i kada nema utakmica, jer su svi lokali izdati pa je tu monogo kafića, kladionica i prodavnica.

"Hala 'Aleksandar Nikolić' je rekonsturisana unutra 2019, urađeno je sve, od svlačionica, parketa, novih koševa, sedišta, 2021. bravarija i stakla, a 2022. je pokrenuta priča koja još nije gotova oko gasifikacije", navodi direktor ovog centra Mirko Topalović.

U Beogradu ima desetak sportskih centara i hala. Najveća je "Štark arena" sa 20.000, koja su rasprodata ne više od petnaestak puta godišnje. Zakup za jedan organizovani događaj je 30.000 evra.

Mnogi klubovi koji treniraju u sportskim centrima nisu profitabilni, pa se od njih ne može očekivati veći prihod, a karte za bazene i ostale sadržaje su od 300 do nekoliko hiljada dinara. Dovoljno za plate zaposlenih, kažu u nekim centrima.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије