Читај ми!

Centar za veštačku oplodnju u Kragujevcu na svetskom nivou lečenja neplodnosti

Po broju embrio-transfera i ostvarenih trudnoća iz zamrznutih embriona, najmlađi državni Centar za veštačku oplodnju u Kragujevcu dostigao je svetski nivo lečenja neplodnosti.

Prošle su iste složene procedure, strepnje i nadanja. Menjale klinike i dočekale najlepšu vest –- da čekaju bebe. Jedna posle 13 godina, druga iz prvog pokušaja vantelesne oplodnje.

"Moj zaključak je da samo nema odustajanja i da se svaki trud isplati kad-tad. Trud, trud, trud, velika želja i velika snaga", rekla je Jelena Petrović iz Kragujevca.

Jelena Đorović Jovanović iz Kragujevca kaže da ima samo reči hvale za celokupnu medicinsku ekipu i da očekuje da početkom jula nosi bebu kući, a njima da pošaljemo jednu sličicu.

Gotovo trogodišnja Anja, prva je beba začeta u kragujevačkom centru. Posle nje još 88 mališana, polovina u 2022. Sa 35 odsto potvrđenih trudnoća, Kragujevčani su na svetskom nivou.

"U Centru za BMPO imamo i veći procenat parova koji se interesuju da rade postupak kod nas u našem centru, tako da smo povećali za četvrtinu broj parova u odnosu na prethodnu godinu", kaže prof. dr Marija Šorak, direktorka Centra za BMPO u Kragujevcu.

Doc. dr Predrag Sazdanović, supspecijalista steriliteta u Centru za BMPO u Kragujevcu, naveo je da pristupaju izuzetno individualno svakome paru.

"Svih 227 koji su prošli, prošli su praktično naš zajednički konzilijum gde smo mi adaptirali odgovarajuću terapiju prema samom paru", kaže Sazdanović.

Svaki korak vantelesne oplodnje prati četrnaestočlani tim. U lečenju primenjuju sve tehnike reproduktivne medicine. Svaka druga trudnoća je iz postupka krioebriotransfera.

"To je dobro zbog same ove donacije jajnih ćelija i spermatozoida, pošto je i to metoda koja se radi generalno iz tih odmrznutih reproduktivnih ćelija", kaže Aleksandra Gavrilović, embriolog u Centru za BMPO u Kragujevcu.

Vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom u Kragujevcu čeka 25, a u celoj zemlji 350 parova i žena bez partnera. Protekle godine kroz proces vantelesne oplodnje, o trošku države, prošlo je 8.500 parova, 20 odsto više nego 2021.

субота, 09. децембар 2023.
6° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу