Читај ми!

Majka hrabrost – borac za zdravlje svog deteta i podrška drugim roditeljima

Tridesetjednogodišnja Mina Mijailović iz Šapca majka je malog Luke koji boluje od retke bolesti, koja nastaje zbog proširenja krvnih sudova na mozgu. Njegova operacija u Turskoj, brojni epi-napadi i borba za život ojačali su mladu Šapčanku da se bori za svoje dete, ali i da pomogne drugima. Godinu na izmaku pamtiće po tome što je postala jedna je od 11 žena na svetu koje su se našle u knjizi Amerikanke Karen Bal „Mama ratnica”, o životnoj borbi porodica dece obolele od Stardž-Veberovog sindroma.

Naš najveći uspeh je to što se posle svakog odlaska u Tursku Lukin kvalitet života popravlja, jer su deca naša najveća motivacija, kaže Šapčanka Mina Mijailović, poznata kao prava mama ratnica, borac i humanitarac.

Otkrila nam je kako se suočavala sa teškim situacijama – dijagnozom, epi-napadima kada Luka prestane da diše, operacijom mozga, iščekivanjem pozitivnog ishoda…

Zato je sada aktivna u pružanju pomoći drugim roditeljima.

„Pre šest godina kada sam ja krenula u ovu priču, bilo je jako teško i volela bih da sam imala nekoga na koga mogu da se oslonim, da sa nekim porazgovaram o tome. Ja sam već pet godina na raspolaganju svim roditeljima koje se interesuju za lečenje u inostranstvu, koji se suočavaju sa novim problemima, novim dijagnozama. Jako je, jako teško prihvatiti sve te situacije i smatram da svi ti roditelji treba da imaju podršku", kaže Mina Mijailović iz Šapca.

Luka je posle herojske borbe za zdravlje krenuo u vrtić sa vršnjacima, bez personalnog asistenta.

Iako nije bilo izvesno da li će posle operacije moći da govori i hoda, sada govori srpski, a zbog čestog boravka na klinici i engleski jezik. Na pitanje šta bi voleo da mu Deda Mraz donese, odgovara:

"Jedan veliki paketić i puno tojs", kaže Luka.

Veseo je i raspoložen, a mama ga je vaspitala da se zbog ožiljka na glavi ne oseća diskriminisano.

"Svom detetu, a govorim i drugim roditeljima, majkama pogotovu – možeš, moraš, bori se i pobedi", ističe Mina.

Posle svih životnih izazova, previše bi bilo da od Deda Mraza očekujemo potpuno izlečenje – kaže uz osmeh ova mlada majka hrabrost, uz novogodišnju želju da se svaki put sa klinike u Turskoj vrate sa pozitivnim vestima.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије