Читај ми!

Kisić: Produžava se porodiljsko bolovanje za tri meseca

Šta država sprema kao podršku porodicama u narednoj godini? Demografska slika nije sjajna, ima nas prema prvim rezultatima popisa stanovništva oko pola miliona manje nego na prethodnom popisu. Ministarka Darija Kisić očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da želi da porodiljsko odsustvo za prvo i drugo dete bude povećano sa 12 na 15 meseci i na 18 meseci.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da je to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega za majke, jer će na taj način imati više vremena da se posvete deci i porodici.

To, kako kaže, pokazuje koliko je naša država ekonomski jaka i stabilna, jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara.

"Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine", rekla je ministarka Kisić, gostujući u Dnevniku RTS-a

To znači, da će porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog, biti produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci.

Ministarka Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca i dodaje da je država na taj način izašla u susret majkama koje su prethodnih decenija tražile način da što više vremena provedu sa svojom decom. 

I mame preduzetnice mogu da se očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje, kaže Kisićeva i dodaje da to podrazumeva izmene niza zakona koji su u nadležnosti više ministarstava. 

"Mi uveliko radimo na izmeni zakona koji se konkretno odnosi na pravo da očevi žena preduzetnica mogu da koriste odsustvo radi nege deteta nakon trećeg meseca od rođenja", rekla je ministarka Kisić.

Demografska slika nije sjajna, ima nas prema prvim rezultatima Popisa stanovništva oko pola miliona manje nego na prethodnom popisu.

"Pad nataliteta koji se desio i u najrazvijenim državama nije se desio od juče, tako se ne može ni bilo kakvim merama poboljšati u kratkom periodu , međutim mere koje smo doneli prethodnih godine, konkretno prošle gidine, već su počele da daju rezultate", rekla je ministrka.

Podsetila je na veliku finansijsku podršku porodici priliom rođenja deteta koja je povećana sa 100.000 na 300.000 dinara, koja u ovom trenutku iznosi 317.400.

Takođe prvi put je, kaže , uvedena i jednokratna finansijska podrška za rođenje drugog i trećeg detata uz roditeljske dodatke koji se primaju.

Roditeljski dodatak za četvrto dete je 10 godina, majka prima 21.700 dinara, rekla je ministrka.

понедељак, 24. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару