Читај ми!

Ne kupujte deci petarde – rizikujete ozbiljne povrede

I ove godine komunalci su krenuli u akciju pronalaženja nelegalnih prodavaca petardi. Nažalost, nije retkost da decu povrede pirotehnička sredstva kupljena u legalnoj radnji, i to u prisustvu roditelja.

Na uputstvu koje kupci u prodavnici pirotehničkih sredstava dobijaju jasno piše da je prodaja maloletnicima zabranjena. Zakonski jeste tako, ali kupuju ih roditelji svojoj deci, pa s obzirom na to da deca biraju, kao da su ih baš oni i kupili.

Majka sa decom nije bila raspoložena da govori pred kamerom, ali smo se uverili da su se poprilično dobro opremili za bombastični doček Nove godine.

Kako se približava Nova godina, prodavnice pirotehnike su sve punije, ali se petarde ipak manje kupuju nego ranije, tvrde zaposleni.

"Dosta se smanjila prodaja petardi, jer su ljudi svesni da je to opasno i onda kupuju bokseve. Lepši je vatromet nego pucanje petardi, a i zbog toga što je opasno i zbog životinja. Podignuta je svest o tome", kaže Kristina Petrović, pirodizajner.

Ono što je u prodavnici, mogu da kupe punoletni i nema drugih posebnih uslova. Svaki proizvod je pre nego što se našao u prodaji atestiran, ali se sa barutom nikad ne zna, tako da treba pažljivo čitati uputstva. Ukoliko se pirotehnika ne koristi na odgovarajući način, rizikuju se ozbiljne povrede.

Te povrede mogu da budu naizgled bezazlene, kao što su manje opekotine, ali mogu da se zadobiju ozbiljne povrede šake, da se izgubi deo prsta ili čak svih prstiju šake, naglašava dr Đorđe Kravljanac, upravnik Klinike za dečju hirurgiju Instituta za majku i dete.

"Mogu se zadobiti povrede oka, takođe i bubne opne i veoma ozbiljne opekotine. Mi svake godine u proseku imamo negde između desetoro i petnaestoro dece koja zadobiju povrede pirotehničkim sredstvima", dodaje dr Kravljanac. 

Prema njegovim rečima, u proteklih pet godina takve povrede zadobilo je pedeset osmoro dece. 

Prošle godine je za vreme novogodišnjih praznika troje dece završilo u bolnici zbog povreda od pirotehničkih sredstava. Neka od njih bacala su petarde u društvu roditelja.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије