Читај ми!

Vidaković Petrov: Zlo je majstor, a zaborav šegrt - ne smemo zaboraviti Staro sajmište

Prvi zatočenici, Jevreji, deportovani su 8. decembra 1941.godine u logor Sajmište. Tim povodom u Narodnom muzeju Srbije otvorena je prva izložba Memorijalnog centra "Staro sajmište" pod nazivom "Logor na Beogradskom sajmištu (1941–1944)". Ideja je da se izložbama u zemlji i inostarnstvu od zaborava sačuva sećanje na sudbine svih stradalih u logoru i da se događaji od pre sedam decenija uvedu u kulturu sećanja našeg društva, rekla je za RTS direktorka centra Krinka Vidaković Petrov.

Posle okupacije Srbije nemačka uprava počela je sa osnivanjem logora. U Beogradu su osnovana tri logora, Banjički, Topolske šume o kojima se malo zna i treći logor Staro sajmište koje je osnovano u oktobru 1941. godine, a prvi zatočenici, beogradski Jevreji stigli su 8. decembra.

"Cilj izložbe otvorene u Narodnom muzeju je da odamo poštu stradalim u tom logororu. Kada pomislimo o pojedincu koji ima amneziju pa ne zna ni ko je šta je, to isto važi i za svaku zajednicu. Važno je za kolektiv da zna ko je i šta je, i da zna svoju istoriju. Ako nema tog kontinuiteta između prošlosti i sadašnjosti i naša budućnost je upitna. Zato je zaborav strašna stvar a sećanje važno", rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, direktorka Memorijalnog centra "Staro sajmište" Krinka Vidaković Petrov.

O Sajmištu se ništa nije znalo jer je to bio rezultata javnog sećanja. Drugim rečima, vlast je osmisli čega treba da se sećamo, a šta treba da zaboravimo, rekla je Krinka Vidaković Petrov.

Prvi koji su hteli da obnove sećanje bili su preživeli logoraši koji su na jedvite jade postavili ploču '70-tih godina prošlog veka.

"Osnivanje Memorijalnog centra upravo ima svrhu da obnovi sećanje na taj logor. Teško je verovati da neko u svetu zna za taj logor ako ni većina Beograđana ne zna. O prvoj fazi logora kada su u njega sprovođeni Jevreji se zna, ali se ne zna o drugoj fazi logora kada su  stradalnici uglavnom bili Srbi, i to ne samo iz Srbije već u najvećem delu Srbi iz NDH-a pod čijom okupacijom je bio ceo Srem uključujući Zemun i samo Sajmište. O tome se jako malo zna, a ako se ovde ne zna teško je očekivati da o tome znaju u svetu", naglašava Vidaković Petrov.

Memorijalni centar "Staro Sajmište" osnovan je na bazi specijalnog zakona koji je stupio na snagu prošle godine i on je novoosnovama specijalna ustanova kulture.

"Pred nama je ogroman posao, to je maratonski projekat koji će trajati dugo. Pored edukacije i istraživanja želja nam je da osnujemo i dva muzeja, jedan posvećen prvoj, a jedan drugoj fazi logora. Zlo je veliki majstor, a zaborav je njegov najbolji šegrt. Kada nema više preživelih logoraša neminovan je pokušaj revizije i umanjenja razmera zločina koji su tamo počinjeni. Mi koji smo potomci tih žrtava, ne smemo to sebi da dozvolimo", rekla je za RTS Krinka Vidaković Petrov.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару