Читај ми!

Grujičić: Termini za preglede moraju da budu otvoreni, od 20. decembra zakazivanje svakodnevno

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navodi za RTS da će od druge polovine decembra biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko IZIS i da će pacijenti imati mogućnost da preglede zakažu tokom celog meseca. Zadatak koji sam dala pomoćniku za digitalizaciju u Ministarstvu zdravlja gospodinu Tanaskoviću je da to krene da zaživi od 20. decembra.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekla da će lekari celog meseca moći da zakazuju preglede u bolnicama.

"Mi koji radimo u klinikama, svako od nas jednom nedeljno ima neki svoj ambulantni termin i mi nismo ni bili svesni da je to zaista samo od 1. do 5. Naravno da svo vreme treba da budu otvoreni termini. Meni je potpuno nejasno zašto je to bilo od 1. do 5.", navodi Grujučićeva.

Ukazuje da svi lekari specijalisti rade po istim protokolima, po istim principima, te da nema nikakvog razloga da pacijenti traže starijeg ili mlađeg lekara.

"Ali ako hoće nekog određenog, onda će možda sačekati nedelju ili dve, ali je važno da doktori u domovima zdravlja ne moraju da gledaju prvih pet dana u ekrane već da zakazuju kad god mu dođe pacijent i to će biti u stanju bilo kada u mesecu radnim danima. Ono što je hitno ide u Urgentni centar", navodi Grujičićeva.

Navodi da će to da zaživi od 20. decembra. 

"Zadatak koji sam dala pomoćniku za digitalizaciju u Ministarstvu zdravlja gospodinu Tanaskoviću je da to krene da zaživi od 20. decembra", navodi ministrka.

Navodi da uvek mora da ima otvorenih termina.

"Ne mogu da se popune, onda su odgovorni direktori. Znači stalno mora da bude zeleno. Neka bude 25 pregleda što da ne, koliko puta sam ostala do 7 sati uveče da pregledam pacijente. Neka se plati to ljudima, ja nemam ništa protiv, prekovremeni sati, kako god, ali ne može da se desi da ja pregledam pet u državnoj službi a onda 25 u privatnoj", ističe ministarka.

Navodi da svi oni koji imaju problem sa zakazivanjem mogu da joj se obrate na mejl danica.grujicic@zdravlje.gov.rs.

"Samo gledam mejlove, ako pacijenti imaju bilo kakav problem da bilo šta zakažu neka pišu na tu mejl adresu prvo ćemo im zakazati, a drugo ja ću da vidim zbog čega ljudi moraju da se obraćaju Ministarstvu da bi došli do termina", navodi Grujičićeva.

Ukazuje da su aparati nabavljeni, da će sada svaka bolnicu imati skener.

"Pa molim vas, nemoguće je da ljude šalju privatno. Ako direktor nije u stanju da svoje radiologe organizuje tako da oni moraju da urade pacijente koji ima državno zdravstveno osiguranje, e pa onda neće biti direktori", poručila je ministarka.

Ukazala je da i da je digitalizacija, veoma važna za zdravstveni sistem i da je bitno dovesti optički kabl do ambulanti u svakom selu.

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу