Читај ми!

Respiratorni virus daje težu kliničku sliku, jedno dete u Tiršovoj na mehaničkoj ventilaciji

Načelnica Intenzivne nege Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, dr Snežana Rsovac, kaže za RTS da respiratorni sincicijalni virus ove godine daje izuzetno tešku kliničku sliku, kao i da je jedno dete na mehaničkoj ventilaciji zbog bronhiolitisa izazvanog tim virusom.

Doktorka Snežana Rsovac navodi da je u poslednjih mesec dana znatno povećan broj dece koja se javljaju lekarima, posebno u poslednje dve nedelje.

"I to dece mlađeg uzrasta, odojčadi, pa do treće, četvrte godine sa težom slikom bronhiolitisa, mahom uzrokovane respiratornim sincicijalnim virusom", dodaje doktorka.

Ističe da taj virus ove godine daje izuzetno tešku kliničku sliku.

"Kada god smo dežurni najmanje četvoro, petoro pacijenata moraju biti primljeni na hospitalizaciju zbog ovakvog stanja i zahtevaju hospitalaciju pored ostale terapije", naglašava.

Navodi da postoji ne klasična vakcina, već imunomodularna terapija tj. antitela koja se daju deci koja su pod rizikom.

"Do sada smo mi sprovodili to redovno kod dece koja su imala bronhopulmonalnu displaziju, srčane mane, dece koja su imala neki teški oblik bolesti, prevremeno rođene dece. Ove godine mi kod terminske novorođenčadi u odojačkom periodu smo beležili izuzetno tešku formu", ističe doktorka Rsovac.

Navodi i da je jedno dete na mehaničkoj ventilaciji upravo zbog bronhiolitisa izazvanog respiratornim sincicijalnim virusom.

Govoreći o simptomima koje treba prepoznati, ukazuje da sve kreće sa curenjem nosa i slivanjem, ali da, kada dete počne ne samo da kašlje i teže diše, već i kada roditelji vide da dete nije dobro i da ne može da jede – hitno treba da ga odvedu lekaru.

Ukazuje da ove godine ima i upala pluća, posebno kod tinejdžera, komplikovane forme.

Kada je reč o kovidu, testira se i dalje svaki pacijent koji mora biti hospitalizovan.

"Za sada nemamo značajniji porast kovid pozitivinih pacijenata i u tom smislu teže kliničke forme", dodaje.

Zamolila je roditelje da ne odlažu vakcinaciju dece za postojeće bolsti koje se mogu prevenirati.

"Mi smo bili oslobođeni kliničkih slika malih boginja, velikog kašlja, to će, ukoliko se nastavi ovaj trend, biti naša realnost, a onda će se na sve to nadovezati novi virusi", dodaje doktorka.

Ukazuje da može doći i do sudara gripa, kovida i sincicijalnog virusa. "Nadam se samo da ćemo obazrivim, pravilnom postupanjem uspeti tako nešto da prevladamo", naglašava doktorka.

Savetuje i sve koji imaju simptome da ostanu kod kuće i budu odgovorni prema sebi i prema drugima.

U Dečjoj bolnici KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno je na lečenju 35 dece, uglavnom mlađeg uzrasta, troje ima kovid, a šestoro tuberkulozu. I u Institutu za majku i dete beleže povećan broj prijema dece.  

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно