Читај ми!

Parfem, puna koverta, flaša pića pa u bolnicu – kako se izboriti sa korupcijom

Korupcija je treći najveći problem za građane regiona i za 28 odsto građana Srbije. Na konferenciji "Procena rizika korupcije" rečeno je da su borba protiv korupcije i dalji razvoj institucionalnog okvira u toj oblasti i dalje ključni prioriteti vlasti u Srbiji. Iz Ministarstva pravde najavljuju izradu nove nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Parfem, puna koverta, flaša pića, pa u bolnicu. Ta rasprostranjena, za mnoge uobičajena pojava, slika je korupcije na mikro planu. Uz zdravstvo, građani, pokazuju istraživanja, kao najkorumpiranije vide sudstvo i policiju.

"Korupcija je i dalje izvor brige građana Srbije. Ona ne staje na granicama i protiv nje je borba moguća samo kroz međunarodnu saradnju. Misija OEBS-a ostaje posvećena podršci Srbiji. Korupcija uništava države, a mi želimo da Srbija bude snažna", kaže šef Misije OEBS-a Jan Bratu.

Snažna borba protiv korupcije počinje procenom rizika – saglasni su stručnjaci i predstavnici institucija. To, kažu, mora da se uradi analizom svih propisa i jačanjem profesionalnog integriteta zaposlenih u javnom sektoru.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić kaže da procena rizika od korupcije predstavlja sistemski alat koji se koristi sa ciljem da se identifikuju mesta osetljiva na korupciju i razvijaju delotvorne strategije za upravljanje tim rizicima.

"Cilj efikasnog upravljanja rizicima od korupcije je zaštita javnog interesa, vladavina prava, zaštita ljudskih prava, blagovremeno pružanje adekvatnih usluga građankama i građanima kao i zakonito upravljanje javnim resursima", rekao je Sikimić.

Resorno ministarstvo najavljuje donošenje nove strategije za borbu protiv korupcije za narednih pet godina.

"To je najznačajniji poduhvat na kojem Mnistarstvo pravde trenutno radi na polju borbe protiv korupcije, jačanje kapaciteta službe finansijske forenzike u Tužilaštvu za organizovani kriminal i drugim organima svakako ostaje jedan od prioriteta Ministarstva pravde", kaže ministarka pravde Maja Popović.

Podseća da je krajem prošle godine izmenjen zakon o sprečavanju korupcije. Te promene međunarodni izveštaji ocenili su kao korak napred uz napomenu da bi ono na šta se odnosi trebalo da se proširi i na nosioce najviših javnih funckija.

субота, 01. април 2023.
9° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно