Читај ми!

Vantelesna oplodnja sa uvezenim materijalom, ko i kada može da se prijavi

Od danas počinje prijavljivanje telefonskim putem, a od subote i elektronsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. Žene do 45 godina imaju pravo na tri pokušaja o trošku države, dok se žene starije od 45 godina mogu prijaviti za oplodnju o sopstvenom trošku.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da kreće prijavljivanje za vantelesnu oplodnju reproduktivnim ćelijama iz inostranstva.

"Od danas kreće prijavljivanje telefonskim pozivom, a aplikacija kreće od 10. decembra, tada počinje elektronsko prijavljivanje", rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Objašnjava da se sve odvija preko portala e-Uprava, od prijavljivanja do zakazivanja pregleda.

Što se tiče potrebne dokumentacije i analiza, parovi, odnosno singl žene to će morati sami da prikupe.

"Pravo na ovu proceduru o trošku države imaju sve žene do 45 godina starosti, bilo da imaju partnera, pa neko od njih dvoje ne može da se ostvari kao roditelj, ili singl žene koje nemaju partnera, ali žele da se ostvare u ulozi majke", rekla je Radojević Škodrićeva.

O trošku države biće omogućeno ukupno šest postupaka.

"Tri stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i tri krioembriotransfera", kaže Radojević Škodrić.

Za vantelesnu oplodnju uvezenim reproduktivnim materijalom mogu da se prijave i žene starije od 45 godina, ali o sopstvenom trošku.

"Bez obzira na to da li se prijavljuju o trošku države ili o sopstvenom trošku, potpuno su ravnopravni u postupku, nema čekanja. Za one koji ne apliciraju o trošku države, biće omogućeno takođe i u državnim i privatnim klinikama", kaže Sanja Radojević Škodrić.

Do sada je bilo ukupno 300 prijava, od toga 10 odsto čine singl žene, dok su 90 odsto parovi, kaže direktorka RFZO.

U sklopu Programa uvoza i primene reproduktivnih ćelija iz inostranstva do sada su sklopljeni ugovori sa tri banke – jednom iz Španije i dve iz Danske.

"U pregovorima smo sa još dve banke, iz Španije i Češke, mislimo da će do kraja godine i ti ugovori biti sklopljeni", rekla je direktorka RFZO.

Napominje da u Srbiji postoji Banka reproduktivnih materijala, ali da je za tri i po godine koliko ona postoji donirano samo pet uzoraka.

"I to spermatozoida, a nažalost nijedna jajna ćelija", kaže Radojević Škodrićeva.

Direktorka RFZO kaže da se ove godine za vantelesnu oplodnju u Srbiji prijavilo 7.800 parova, što je za 1.200 više nego u istom periodu prošle godine.

"Nažalost, ovaj podatak je dokaz da sve više parova ima problema sa začećem i da smo sasvim opravdano proširili granicu sa 43 na 45 godina i uveli brojna prava kada je u pitanju vantelesna oplodnja. Mi smo sa Izraelom jedina zemlja na svetu koja ima toliki obim prava za vantelesnu oplodnju", kaže Sanja Radojević Škodrić.

Zbog toga se, dodaje, radi na proširivanju prava koje se odnosi na onkofertilitet i sva teška oboljenja koja dovode do steriliteta.

"Poznato je da se maligne bolesti javljaju sve više u dvadesetim i tridesetim godinama. Mi smo o trošku države omogućili zamrzavanje reproduktivnog materijala u tim slučajevima, ali trenutno se sada radi na tome da i te osobe imaju mogućnost uvoza reproduktivnog materijala", kaže Sanja Radojević Škodrić.

понедељак, 26. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво