Читај ми!

U oktobru Srbija uštedela 11 odsto struje, Bjeličić otkriva ko je ostvario najveće popuste

Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku "EPS Snabdevanje" Aleksandar Bjeličić rekao je za RTS da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45 odsto smanjilo potrošnju struje u oktobru. Napominje da su i građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu, pa je ukupna potrošnja u oktobru 2022, 11 posto manja nego u oktobru 2021. godine.

Gas će u Srbiji od 1. januara poskupeti 11 odsto, a električna energija do 10 procenata. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović potvrdila je RTS-u da će od januara u istom procentu biti povećane i cene energenata za privredu.

Domaćinstvima koja štede struju svakog meseca od oktobra do marta mogu smanjiti račun 15 do 30 posto. Uštede se obračunavaju u odnosu na isti mesec prošle godine, a prve su već evidentirane u oktobarskom računu, koji je stigao. Ko ima popust, on je na računu označen stavkom 6. Koliko su građani Srbije prošlog meseca uštedeli struje i koliki su popust ostvarili?

Direktor snabdevanja električnom energijom u ogranku "EPS Snabdevanje" Aleksandar Bjeličić rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je od 3,37 miliona domaćinstava, njih 45 odsto smanjilo potrošnju u oktobru 2022. u poređenju sa oktobrom 2021. godine.

Prema njegovim rečima, stavku 6 za pospust ostvarilo je 1,5 miliona domaćinstava.

"Najveći broj domaćinstava je ostvario popust od 30 posto (oko 700.000 domaćinstava), popust od 15 odsto ostvarilo je 554.000 domaćinstava, odnosno 16 odsto od ukupnog broja, osam odsto ostvarilo popust od 20 odsto (njih 264.000)", naveo je Bjeličić.

Naveo je primer da prosečno domaćinstvo troši oko 350 kilovat-časova, sa popustom od 15 odsto račun je mogao da bude umanjen oko 450 dinara, sa popustom od 30 odsto račun je umanjen i više od 800 dinara.

Dodao je da su najviše ostvarili popust oni koji se greju na struju, verovatno i zato što su temperature ove godine bile više nego prošle.

Vlada je dala preporuke za štednju na svim nivoima – štede i lokalne samouprave, institucije, ustanove, preduzeća.

Napominje da su i građani i privreda ozbiljno shvatili energetsku krizu, pa je ukupna potrošnja u oktobru 2022. smnjena za 11 posto u poređenju sa oktobrom 2021. godine, što se tiče domaćinstava, taj procenat iznosi 13 odsto (odnosno 145 miliona kilovat-časova).

Kaže da su najveće uštede ostvarene u Beogradu, Sremska Mitrovica, Subotica, Zrenjanin.

Najugroženiji imaju pravo na mesečni popust od 120 do 250 kilovat-sati. Bliži se kraj godine, u januaru treba da podnesu novi zahtev za te olakšice.

Bjeličić je rekao da je u prošlom mesecu umanjenje za energetski ugroženog kupca ostvarilo 61.441 domaćinstvo i pozvao sve građane koji spadaju u ovu kategoriju da se jave lokalnim samoupravama i da od 1. decembra podnesu zahteve za sticanje statusa energetski ugroženog kupca za 2023. godinu.

Govoreći o naplati, kaže da su kupci odgovorni i da je naplata 98 procenata, a 62 odsto domaćinstava plaća račun do 28. u mesecu i ostvaruju popust od pet odsto mesečno.

недеља, 21. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво