Читај ми!

Beograd danima u svetskom vrhu po zagađenosti vazduha – šta se dešava kad opasne čestice uđu u krvotok

Već danima, posebno ujutru i uveče, Beograd ali i mnogi drugi gradovi u našoj zemlji nađu se na vrhu lista najzagađenijih u svetu. Lekari savetuju posebno deci i starima da u takvim uslovima ne borave napolju. Agencija za zaštitu životne sredine saopštava da zagađenje vazduha u Beogradu i 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, i pozivaju građane da vode računa koje energente koriste.

Nezdrav, tako je ocenjen kvalitet vazduha u Beogradu ovih dana. Zagađeniji vazduh od Beograđana, danas u svetu dišu stanovnici Lahora u Pakistanu, Nju Delhija i Dubaija.

"Te top liste samo odražavaju situaciju kada poredimo Beograd sa drugim svetskim višemilionskim gradovima. Međutim, podaci pokazuju da je situacija gora u mnogim mestima u Srbiji. Beograd je bio između 17. i čak 30. mesta u prethodna dva dana, u samoj Srbiji prema koncentraciji ovih zagađujućih materija", navodi Dejan Lekić, autor Aplikacije "Iks eko-vazduh".

Agencija za zaštitu životne sredine saopštava da zagađenje izazivaju individualna ložišta i toplane:

"Trenutno zagađenje je, pored pomenutih emitera zagađujućih materija, pospešeno i poljem visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom. Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu."

Kiša i vetar bili bi spas u ovom trenutku, ali vetar možemo da očekujemo tek u petak. Stručnjaci ukazuju da ima mera koje i na kratak rok mogu da pomognu.

"Ja sam danas pročitao da je Nju Delhi, koji se suočava sa vrlo sličnim problemima, zabranio saobraćaj svih kamiona koji se koriste u građevinarstvu, zato što je uticaj jednog kamiona sa dizel-motorom na kvalitet vazduha jednak desetini automobila", navodi Lekić.

Šta se dešava kad opasne čestice uđu u krvotok

SZO aerozagađenje proglasila je za visoko hazardno, a same čestice za kancerogene materije. I nije štetan samo onda kada vidimo njegovu boju i osetimo miris koji štipa za nos. Stručnjake mnogo više zabrinjava dugotrajno zagađenje čak iako je slabijeg intenziteta. Kada te sitne opasne čestice uđu u krvotok, bolest je neminovna.

"Krvotokom oštećuju i druge organe, pre svega kardiovaskularne. Faktori su rizika za cerebrovaskularni insult i faktor rizika za druge maligne bolesti, ne samo za plućne. Trudnice koje su boravile u regijama koje su više zagađene rađale su decu koja su kasnije imala češće plućne bolesti", navodi Mihailo Stjepanović, pulmolog u Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Najopasniji je za hronične bolesnike, stare, trudnice i decu predškolskog uzrasta. Lekari savetuju da bi i oni zdravi, u punoj snazi trebalo da izbegavaju rekreaciju u ranim jutarnjim i večernjim satima jer je tada koncentracija štetnih čestica najveća.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво