Читај ми!

Mihajlovićeva: Rad i položaj žena sa sela nije dovoljno vidljiv i vrednovan

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je svim ženama sa sela Međunarodni dan seoskih žena, koji je prvi put je ustanovljen 2008. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Potpredsednica vlade kaže da je ovaj dan posvećen svim ženama sa sela koje svojim radom doprinose zajednici u kojoj žive i čitavom društvu.

"Rad i položaj naših seoskih žena nisu dovoljno vidljivi i zalažem se da o njima govorimo i svakog drugog dana u godini, jer one su te koje nose najteže breme svih izazova ovih kriznih vremena", poručila je Zorana Mihajlović. 

Svaka druga žena na selu formalno je nezaposlena, ali obavlja najveći deo neplaćenog kućnog rada. Opstanak seoskih žena uglavnom zavisi od poljoprivrednih gazdinstava koja najčešće nisu u njihovom vlasništvu, ali zato ova gazdinstva i domaćinstva ne bi opstajala da one nisu njihov stub.

Više od polovine seoskih žena nema pravo na penziju, a 36 odsto njih se odriče nasleđa u korist muških srodnika, čime postaju dodatno ranjive i zavisne članice domaćinstva i velika većina njih gubi i pravo na socijalnu pomoć.

"Dominantni tradicionalni obrasci i običajna praksa posebno su izraženi u seoskim sredinama i utiču na već otežan položaj žena u njima, zbog čega je značajno da svi zajedno radimo na podizanju svesti, kako bi žene imale informacije o svojim pravima i načinima da ih ostvare", rekla je Mihajlovićeva.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost poručila je da će to telo nastaviti sa podrškom delatnostima i zanimanjima kojima se tradicionalno žene na selu bave kako bi se ojačao njihov ekonomski položaj a one bile osnažene da ostvare sva svoja prava.

S tim u vezi iniciraće i donošenje posebnog Akcionog plana za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja.

"Drage naše žene sa sela, vi ste oslonac i potencijal za bolji društveni i privredni razvoj i očuvanje bogatstva Srbije, ali i podstrek budućim generacijama", izjavila je Zorana Mihajlović.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије