Читај ми!

Otvaranje izložbe u Beču "Nikola Tesla - ključni doprinos energetici"

Rat u Ukrajini i ratna dejstva oko nuklearke Zaporožje pokrenuo je pitanje bezbednosti nuklearki u svetu. To će biti i glavna tema petodnevnog zasedanja u Beču Generalne skupštine "Međunarodne Agencije za atomsku energiju". Među 175 članica agencije je i Srbija. Ministarka kulture Maja Gojković otvoriće izložbu "Nikola Tesla - ključni doprinos energetici".

Nuklesarna bezbednost nikad  nije bila aktuelnija tema, a biće i okosnica razgovora na 66. zasedanju Generalne skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju. Članice će razmotriti poboljšanje mera zaštite od zračenja u slučaju akcidenta, takođe i efikasniju razmenu informacijama u vanrednim situacijama, razgovaraće se i o napretku nuklearne tehnologije, klimatskim promenama i o korišćenju nuklearne energije u rešavanju svetske energetske krize.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi bio je na otvaranju i upozorio da je neophodno napraviti zaštitnu zonu oko nuklearne elektrane Zaporožja i da je to jedino rešenje da se spreči incident koji bi samo povećao patnju građana.

U okviru Generalne konferencije IAEA, u sedištu UN u Beču, biće održano i mnoštvo događaja, među kojima i otvaranje izložbi.

Tako će potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvoriti izložbu "Nikola Tesla - ključni doprinos energetici".

"Izložba je veoma značajna i izaziva veliku pažnju jer je reč o Nikoli Tesli, naučniku koji je zadužio čitav svet. Ova 66 konferencija posvećena je zelenoj energiji i održivom razvoju, a upravu i takvu poruki ima i naša izložba", napomenula je Gojkovićeva za RTS.

Prema njenim rečima, Nikola Tesla je bio jedan od pionira ove teme jer svi njegovi patenti bili su upućeni na uštedu energije.

"Bio je vizionar i kao da je znao da breme bogastva i obilja u energetskom smislu su danas tema o kojoj treba da razmišlja čitav svet. Kada je Grosi saznao da će Srbija imati postavku o Nikoli Tesli, on je doneo odluku da će učestvovati u ceremoniji otvaranja. Zadatak države je da očuvamo kulturno nasleđe kao što je nasleđe Nikole Tesle", istakla je ministarka.

U okviro Generalne skupštine biće još 80 programa.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво