Читај ми!

Dobrovoljno davanje krvi u prvoslavnim hramovima, odazvao se i partijarh Porfirije

U pravoslavnim hramovima širom Srbije organizovano je dobrovoljno davanje krvi. Pozivu se odazvao i patrijarh srpski Porfirije.

Posle liturgije u Hramu Svetog Save grupa mladih odlučila je da učestvuje u akciji davanja krvi u Parohijskom domu. Srpska pravoslavna crkva pozvala je da pomognu drugima da prežive.

"Ovo je izraz autentičnosti hrišćanstva i pravoslavne crkve i poruka i društvu i svetu da nas crkva sve poziva ne samo da primamo krv Gospodnju u liturgiji i da dajemo krv jedni drugima nego je to izraz ljubavi, života i saživota, ali i jedna civilizacijska norma kojom treba da podižemo naše društvo", kaže docent Dragan Karan sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

U Institutu za transfuziju kažu da je situacija sa zalihama krvi bolja nego letos, ali da još nije stabilna. Najmanje ima nulte krvne grupe, A pozitivne i B negativne.

"Pravoslavna crkva jeste jedna od najznačajnijih institucija u našoj zemlji i saradnja po hramovima u čitavoj zemlji je već višegodišnja", navodi Ivana Rodić sa Instituta za transfuziju krvi.

Tradicionalni partner Instituta je i Crveni krst Srbije. U akcijama dobrovoljnog davanja krvi godišnje učestvuje oko 3.000 volontera.

"Krvi uvek treba–  i leti i u jesen, proleće, zimu i mi pri svakoj akciji želimo da podsetimo naše građane da je neophodno davalaštvo krvi, da ih podsetimo na tu njihovu obavezu koju oni sami humano posvećuju ovom društvu", napominje direktor Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović.

U hramovima Srpske pravoslavne crkve bilo je sedam mobilnih ekipa Institututa za transfuziju - u pet crkava u Beogradu, u Obrenovcu i Manastiru Kaona.

недеља, 10. децембар 2023.
2° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу