Читај ми!

Godišnjica operacije "Halijard" – potomci spasenih pilota žele da upoznaju unuke hrabrih Srba

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeležava se 78 godina od istorijske Misije Halijard, u kojoj je sa improvizovanog aerodroma uspešno evakuisano više od 500 američkih i savezničkih avijatičara. Sećanje na jednu od najuspešnijih akcija spasavanja tokom Drugog svetskog rata i prijateljstvu dva naroda neguju potomci požrtvovanih Srba i američkih vazduhoplovaca.

Andrea je mlada američka novinarka i prvi put je pranjanskom kraju. Želi da sazna nešto više o Misiji Halijard upravo u mestu odakle je njen deda evakuisan posle obaranja iznad Makedonije.

"Čula sam priče od oca i rođaka, deda o tome nije puno pričao, ali je sa njima podelio samo neka osećanja. Zato želim da zabeležim priče i dokumentujem njegovu istoriju", navodi Andrea Tining.

U istoj akciji sa Galovića polja 1944. spasen je i rođak Stiva Smita, koji ne krije radost zbog dolaska u Srbiju.

"Mogu da upoznam unuka četnika koji je spasao mog rođaka i indirektno dao i meni život. Biću u prilici da se rukujemo i da mu lično kažem: 'Hvala što ste mi spasli strica, jer sam zbog vas i ja ovde'", želja je Stiva Smita.

Za herojstvo Srba se sve više čuje u Americi 

Na istorijsku misiju u Pranjanima danas podseća aerodrom izgrađen u sklopu memorijalnog kompleksa upravo na mestu odakle su ka Bariju poletali avioni sa spasenim pilotima.

Poslednjih godina priča o herojstvu Srba sve češće čuje se i u Americi.

"Sada imamo osam različitih muzeja gde održavamo izložbe, prijeme, razgovaramo o ovoj misiji jer smo uspostavili dobre odnose sa organizacijama, preduzećima, porodicama", ističe Džon Kapelo iz Fondacije Misija Halijard.

Ranko Ristić, član te Fondacije, ističe da je to ogroman značaj za njih i kao Srbe i kao Amerikance srpskog porekla, a i same Amerikance.

"Vidite danas ovde imamo čak i studenta njihove vazduhoplovne akademije, znači to je veliki značaj da se kaže ta priča u Americi'', ukazuje Ristić.

Potomci učesnika slavne misije, kada je iz Pranjana evakuisano više od 500 oborenih avijatičara, čuvaju sećanje i neguju prijateljstvo dva naroda.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара