Читај ми!

Mina Mijailović, "mama ratnica" u borbi za zdravlje sina i sve dece obolele od Stardž-Veberovog sindroma

Tridesetogodišnja Mina Mijailović, majka malog Luke, jedna je od 11 žena na svetu koje su se našle u knjizi Amerikanke Karen Bol "Mama ratnica" o životnoj borbi porodica dece obolele od Stardž-Veberovog sindroma. Retka bolest - koja nastaje zbog proširenja krvnih sudova na mozgu, ojačala je mladu Šapčanku da se bori za svoje dete, ali i da pomogne drugima.

Retka je bolest, ali su retkost i dani koje provodite van kuće u inostranstvu, neprospavane noći dok tražite informacije o bolesti deteta, Božići i rođendani u bolnici, a da ostaneš snažan i nastaviš dalje, kaže Šapčanka Mina Mijailović.

Ona više i ne pamti broj Lukinih epi napada, intervencija i dana sa detetom u klinici u Istanbulu. Zato je u knjizi Karen Bol u kojoj se našla, želela da ohrabri druge roditelje.

"Svaki roditelj koji ima takav problem treba da veruje u svoje dete i sluša svoja osećanja. Meni je najteže bilo, naravno tokom te njegove operacije u Istanbulu koja je trajala čitav dan, posle toga kada se oporavljao, kada nismo znali da li će da hoda, da li će moći da priča. Nakon toga on je imao jedan težak period kada je jedva preživeo, tu jednu situaciju", navodi Mina Mijailović iz Šapca.

Međutim, dodaje ona, bitno mi je da je on izašao iz svega toga kao heroj i da mene gleda kao svoju podršku. 

Luka je posle divovske borbe za zdravlje krenuo u vrtić sa vršnjacima, bez personalnog asistenta. Veseo je i raspoložen za razgovor jer ga je mama vaspitala tako da se ne oseća diskriminisano i drugačije.

"Kad god me je pitao za taj ožiljak na glavi koji ima, ja mu nisam govorila, ti si operisan, ti si morao to da imaš, nego mu uvek kažem, to su ožiljci tvoje hrabrosti, tvoje snage i to ne može svako da ima", navodi Mina Mijailović.

Luka Mijailović na pitanje ko je najhrabriji na svetu odgovara - moja mama i ja.

Luka ne propušta priliku da mami kaže i da je lepa, a roditelji njegovih drugara iz bolnice i da je prava heroina jer je pokrenula osnivanje Uduženja kako bi se porodicama obezbedila psihološka podrška, koja je u teškim trenucima jednako važna koliko i materijalna.

уторак, 18. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије