Читај ми!

Marković: Crkva u Hrvatskoj pokazuje veći konzervativizam od Vatikana

Katolička crkva u Hrvatskoj pokazuje ozbiljnu konfrontaciju sa samim papom jer se papa ogradio od svih zločina u Drugom svetskom ratu i rekao da je nasilno pokrštavanje zločin, a veliki deo dece u logoru Jastrebarsko je bio pokrštavan. Ovo je već drugi ili treći put da katolička crkva u Hrvatskoj pokazuje daleko veći konzervativizam nego sam Vatikan i pokazuje manju spremnost da se suoči sa strašnom prošlošću katoličke crkve u Drugom svetskom ratu, kaže za RTS istoričar Predrag Marković.

Predrag Marković naglašava da je Katolička crkva jedna disciplinovana organizacija, te da bi Katolička crkva u Hrvatskoj morala u najmanju ruku da sluša svog papu.

"Jasenovac je strašna rana u našoj istoriji teško je da se čovek ne potrese kad stignu takva osporavanja zločina. Jastrebarsko nije u sistemu Jasenovca, već logor gde su deca oteta od majki. Majke su oterane na rad u Nemačkoj a hiljade dece je ostalo na ledini, gde su umirala u mukama od bolesti, gladi. Intersantno je za Jastrebarsko da je to jedan od retkih logora koji je oslobođen, kordunaški partizani su oslobodili tu decu", objašnjava Marković.

Prema njegovim rečima, zabrana predsedniku Aleksandru Vučiću da obiđe Jasenovac jeste neobična i veliki gaf hrvatske države. Predsednik je, kako kaže, "izuzetno elegantno" izašao na kraj sa tim neprijatnim međudržavnim incidentom.

Dodaje da je bi Hrvatska država najradije da se o Jasenovcu ništa ne govori, kao i da relativizuju neke stvari - pri čemu i mi moramo da budemo razumni.

"Kod nas traje polemika o broju žrtava i mnogi pretruju sa brojem žrtava što je neozbiljno. Ako lažete pred ljudima koji sve znaju o žrtvama Drugog svetskog rata kao što je "Jad Vašem', institucija u Izraelu, ispadate neozbiljni. I najmanji broj žrtava u Jasenovcu je ogroman, to je jedini logor kojim nisu upravljali Nemci, već originalni ustaški izum kojim su i nemački oficiri bili zgroženi", ističe istoričar Predrag Marković.

Smatra da je inicijativa Ministarstva prosvete i Muzeja žrtava genocida da se od sledeće godine organizuju ekskurzije u Jasenovac zanimljiva, ali ima svoje izazove, pre svega, bezbednosne.

"Ja bih više voleo da hrvatska deca idu u Jasenovac, kao što deca u Nemačkoj i Austriji idu u logore da se suoče sa svojom istorijom. Stvarno pomirenje će doći kada se na nivou škola, medija svako suoči sa svojim zločinima a najveći zločin u 20. veku je Jasenovac. Naša deca svakako mogu da odu na Kozaru bez bezbedonosnih rizika. U mojoj generaciji mi smo išli u Jasenovac, u 8. razredu osnovne škole i ono što je to vreme pokazalo je da je važnije da se prihvati mračna strana svoje istorije. Hrvatska vodi svoju decu u Vukovar a trebalo bi da slede primer Nemačke i Austrije", poručuje Marković.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво