Читај ми!

Fond za nauku predstavio dva nova projekta

Fond za nauku Republike Srbije predstavio je dva nova programa za finansiranje naučno-istraživačkih projekata u našoj zemlji. Ukupna vrednost je 28 i po miliona evra.

Novi program "Prizma" realizuje se kroz šest podprograma iz svih naučnih oblasti, sa akcentom na veštačku inteligenciju i biotehnologiju koji su nacionalni prioriteti.

Drugi, "Zeleni" program pružiće podršku naučnicima da realizuju istraživanja koja utiču na smanjenje zagađenja životne sredine. Budžet programa "Prizma" iznosi 25 miliona, a "Zelenog programa" 3,5 miliona evra.

"Želim da vam kažem da kao neko ko prati naučno-istražicački rad i kao neko ko navija za našu nauku i naše naučnike, mi smo zaista svedoci velikog napretka, velikih rezultata i velikog značaja koji naša nauku već sada daje za naše društvo i zemlju", napomenula je Milica Đurić Jovičić, direktorka Fonda za Nauku Republike Srbije.

Podrška Evropske unije ogleda se kroz ulaganje u naučno-istraživačke delatnosti kako bi se ublažile posledice klimatskih promena.

"Imamo odgovornost da pronađemo nova rešenja da naše ekonomije nastave da se razvijaju u korist građana, dok istovremeno čuvamo prirodu", kaže Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Fond za nauku naglašava nepristrasan izbor projekata koji se finansiraju, jer svi kandidati prolaze kroz dva kruga selekcije.

"Mi se zaista trudimo i to je video Unesko pa smo na listi Uneskovoj na petnaestom mesto od svih zemalja u svetu po ulaganju u naučnu infrastrukturu po pokazateljima iz prošle godine", rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Briga o zaštiti prirode je izazov za celo društvo, pa će se sve više podržavati projekti za zaštitu životne sredine.

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу