Читај ми!

Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

Poglavar SPC patrijarh Porfirije izjavio je posle sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da su postignuti dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, da je tekst usaglašen i da sada treba da prođe kroz Sinod SPC i bude potvrđen, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone", rekao je Porfirije.

Kaže da se ušlo u završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

"I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je reč o Vladi Crne Gore i SPC. Postojeći tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen i ako Bog da bude sve u redu, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja", rekao je patrijarh.

Istakao je da će, kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora, to doprineti i normalizaciji odnosa između države Crne Gore i SPC.

Treći susret patrijarha Porfirija i Abazovića 

Patrijarh je rekao da je imao radosnu priliku da se danas po treći put susretne sa premijerom Crne Gore i da su pored opštih tema razgovarali i o Temeljnom ugovoru.

Patrijarh je rekao da su zaključili da je važno da, kao i u svim državama gde naša crkva postoji i živi, odnos između crkve i države bude regulisan ugovorom, kao i kada je reč o svim verskim zajednicama u svim državama.

Napomenuo je da takvi ugovori regulišu i obaveze države prema verskoj zajednici, ali i obaveze verske zajednice prema državi.

Patrijarh srpski je napomenuo da je Temeljni ugovor počeo da se pravi još 2012. godine, ali da je bilo zastoja i problema.

Istakao je da će kroz ugovor naša crkva u Crnoj Gori i gde god da se nalazi imati mogućnost da sve što čini bude na opšte dobro i svih građana.

SPC ne traži ništa više od onoga što ima svaki građanin Crne Gore

Porfirije je rekao da naša crkva niti je očekivala niti je tražila niti smatra da bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira na to kojoj verskoj zajednici prihvata, ali da isto tako SPC ne očekuje ni ništa manje od onoga što ima bilo ko drugi u Crnoj Gori.

"Ovaj ugovor nam upravo obezbeđuje takav status", istakao je Porfirije.

Izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u izradi ovog ugovora i onima iz prethodne vlade u Crnoj Gori, kao i svih prethodnih vlada koje su na njemu radile od 2012. godine.

Zahvalio je premijeru Abazoviću kao i njegovim saradnicima iz Vlade, što su i oni učinili napor da se dođe do saglasnosti.

"I ako Bog da i da potpišemo ovaj ugovor", rekao je patrijarh i izrazio zadovoljstvo što će biti jedan od potpisnika tog dokumenta. 

Abazović: Konstruktivan sastanak, Crna Gora sekularna država

Abazović je nakon današnjeg razgovora sa patrijarhom Porfirijem rekao da su procedure oko usaglašavanja teksta Temeljnog ugovora završene na nivou radnih grupa u Crnoj Gori i da će se one sada nastaviti u Vladi i u okviru SPC.

Kako je naveo, kada sve bude gotovo sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori, u terminu koji bude dogovoren.

"Ako sve prođe u dobrom duhu i kako treba, pitanje Temeljnog ugovora će da bude rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna", rekao je Abazović.

Izrazio je zahvalnost poglavaru SPC na konstruktivnom sastanku i naglasio da mu je uvek zadovoljstvo da sa njim razmeni mišljenja.

Mislim da svi treba da idemo sa porukama mira, to je budućnost, regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, izjavio je crnogorski premijer.

"Put gde su svi nezadovoljni, gde su tendencije podela i tenzija, to nije put za bilo koje društvo. Poštovati ustav, međunarodno pravo i sekularnost države Crne Gore je put kome težimo", poručio je Abazović, uz napomenu da svako treba da radi svoj posao u domenu onoga što predviđa zakon.

Inače, ispred zgrade crnogorske vlade održan je protest protiv potpisivanja Temeljnog ugovora, sa kojeg su socijaldemokrate zatražile od Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koja je deo aktuelne vlade, da pokrenu proceduru za smenu vlade.

понедељак, 26. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво