Читај ми!

Radna grupa za za bezbednost i zaštitu novinara: Ohrabruje presuda za napadače na Daška Milinovića

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara smatra da je ohrabrujuća odluka Višeg suda u Novom Sadu koji je potvrdio presudu Osnovnog suda u Novom Sadu, kojom su napadačima i naručiocu napada na novinara Daška Milinovića izrečene zatvorske kazne.

To telo smatra da presuda Višeg suda u Novom Sadu predstavlja primer dobre prakse u slučajevima napada i krivično-pravne zaštite novinara, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

Daško Milinović, radijski voditelj iz Novog Sada, bio je napadnut 16. aprila 2021. godine kada je odlazio na posao. Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara je tada održala hitan sastanak na kojem su članovi tog tela upoznati sa detaljima slučaja napada na Milinovića.

Kako se ističe u saopštenju, zahvaljujući brzoj reakciji policije i tužilaštva, dva okrivljena su uhapšena u izuzetno kratkom roku, dok se treći okrivljeni kasnije predao.

Osnovni sud u Novom Sadu je 8. decembra 2021. godine doneo osuđujuću presudu kojom je okrivljene oglasio krivim za izvršenje krivičnog dela laka telesna povreda.

Jednom od napadača na Milinovića izrečena je kazna od 10 meseci kućnog zatvora, drugom napadaču 14 meseci zatvora, dok je osobi koje je podstakala napad izrečena kazna od godinu i četiri meseca zatvora.

Nakon izjavljene žalbe na prvostepenu presudu u februaru ove godine, odlukom Višeg suda presuda je potvrđena.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara ponovo ističe da se moraju temeljno i pažljivo pratiti svi slučajevi napada i ugrožavanja lične bezbednosti novinara i poziva sve nadležne organe da u takvim slučajevima reaguju bez odlaganja i sa posebnom pažnjom.

U saopštenju se naglašava da će to telo insistirati da u slučajevima napada na novinare i ugrožavanja njihove bezbednosti, reakcija državnih i pravosudnih organa bude brza i efikasna, a da počinioci budu adekvatno kažnjeni u skladu sa zakonskim rešenjima koji omogućuju viši stepen zaštite za lica koja se bave javnim informisanjem.

Kako se dodaje, Radna grupa očekuje da osuđena lica u ovom slučaju budu u najkraćem roku i poslata na izdržavanje kazne.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије