Читај ми!

Došlo je vreme da se opet prebrojimo – popisivači idu od vrata do vrata, ali biće i nekoliko novina

Cela decenija je prošla otkada su građani odgovarali na pitanja popisivača. Došlo je vreme da se opet prebrojimo. Ko može da se prijavi da bude popisivač, pod kojim uslovima i koliko može da se zaradi?

Na prethodnom popisu iz 2011. godine bilo je i onih koji su se po pitanju veroispovesti izjašnjavali kao pravoslavni džedaji. Uvek se nađe i neki Eskim i Indijanac u Srbiji. Ipak, podaci sa popisa nisu za šalu.

U Zavodu za statistiku kažu da je svaki popis zlatni rudnik podataka o tome koliko nas je, kako živimo, kako se menjamo. Popisivanje stanovništva trajaće ceo oktobar, a pripreme su uveliko u toku.

"Tu su brojne aktivnosti, metodološko-organizacione, saradnja, priprema preko 20 aplikacija... ali što se građana tiče potrebna je pre svega dobra volja kako bismo stekli odnos saradnje i poverenja između zvanične statistike i građana republike Srbije", kaže Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Zavoda za statistiku.

Biće nekoliko novina 

Popis će funkcionisati po istom principu kao i prethodni. Popisivači idu od vrata do vrata, ali biće i nekoliko novina.

"Jedna od specifičnosti predstojećeg popisa je ta što ćemo prvi put u ovom popisu koristiti elektronske obrasce, popisivači će nositi laptopove, gde je aplikacija za unošenje obrazaca. Jedan obrazac je za građanina, odnosno državljanina Srbije, a drugi za domaćinstvo i stan", objašnjava Lakčevićeva.

U narednih mesec dana na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i Zavoda za statistiku će biti objavljen javni poziv za onlajn prijavljivanje popisivača. Zatim sledi petodnevna obuka i test.

Prema rečima Snežane Lakčević, popisivač mora biti punoletno lice, da ima najmanje završenu trogodišnju srednju školu, da nije osuđivan, da je državljanin Srbije, da zna da radi na računaru i da se prijavljuje da radi u mestu u kom živi, a izuzetak su studenti, pošto je oktobar mesec ispitnih rokova, za njih je dozvoljeno i da rade u mestu u kojem borave.

Značajnijih promena u smislu sadržaja i pitanja neće biti. Popis po domaćinstvu, procenjuju iz Zavoda u proseku će trajati oko 20 minuta.

U zavisnosti od količine popunjenih obrazaca zavisi i zarada koju popisivač može da ostvari. Procena Zavoda je da bi to moglo biti na nivou prosečne neto zarade u Srbiji.

Takođe, u Zavodu naglašavaju da će se podaci koristiti isključivo u statističke svrhe i da se ne mogu ustupati drugima. I dalje važi pravilo da građani nisu dužni da se izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti i verosipovesti.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару