Читај ми!

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje; USAID: Odgovornost na roditeljima i nastavnicima

Prvi put ove godine, Ujedinjene nacije ustanovile su Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje koji se obeležava 18. juna. Prema brojnim relevantnim istraživanjima, govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru pa samim tim i u medijskim sadržajima, a više od polovine mladih u Srbiji doživelo je neprijatnosti na internetu, navode iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ističu da svako može imati ulogu u sprečavanju govora mržnje i da je dgovornost roditelja, baka, deka, nastavnika i ostalih odraslih članova društva da mlade usmere decu i nauče ih prihvatanju različitosti.

"Upravo prepoznajući potencijal nastavničkog kadra u praćenju i sprečavanju razvoja govora mržnje kod učenika osnovih škola, u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode USAID i Propulsion, a uz podršku kompanije Astra-Zeneka, kreiran je onlajn seminar MISSION: OXYGEN Znanje za next level", navode iz USAID-a.

Kažu da je u okviru seminara akcenat stavljen na način na koji nastavnici mogu da usmere i motivišu učenike da donose ispravne odluke u vezi sa svojim životom, mentalnim i fizičkim zdravljem, bilo u onlajn ili oflajn svetu.

"Takođe, kako bi roditeljima olakšali svakodnevne brige o tome kako da dete vode kroz lavirint (digitalnih) medija, program Nova pismenost je zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja objavio i Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje. Oba resursa dostupna su na sajtu novapismenost.rs", navode iz USAD-a.

Psihološkinja Ana Mirković objašnjava da svako ponašanje, emocija i svaka reakcija na društvene fenomene polazi iz kuće i da je potrebno da deci od najranijeg uzrasta damo lični primer i pokažemo kako je u redu i kako nije u redu ponašati se.

"Kako govorimo, ponašamo se, komentarišemo u kući, koje medije konzumiramo - stvara u dečjim glavicama predstavu o svetu, grupama ljudi, pojedincima i klinci tada grade stavove i mišljenje na osnovu naših primera, koji će imati uticaj na njih čitav život. Zato hajde da budemo dobar primer deci i da zajedno gradimo govor ljubavi kao najbolji lek za govor mržnje", istakla je Mirkovićeva.

четвртак, 22. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво