Читај ми!

Epidemiolog objašnjava kakvi su simptomi kod majmunskih boginja i šta ne bi trebalo da radite

U Srbiji je registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Iz "Batuta" apeluju na građane da, radi očuvanja zdravlja, primenjuju sve preventivne mere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Kako se majmunske boginje prenose i kako se zaštititi?

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević kaže da je u većini slučajeva obolevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana, a ponekad i 21 dan.

"Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje. Promene liče na one kod obolelih od velikih boginja", objašnjava dr Begović Lazarević.

Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i respiratornim kapljicama, a kontakt sa telesnim tečnostima i sadržajem promena na koži mora biti produžen.

U praksi, prenose se korišćenjem istog veša, posteljine, garderobe. Oprez je neophodan, promena mnogo partnera predstavlja rizik, ističe epidemiolog.

Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković kaže da su u priličnoj meri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.

"Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno – moći ćemo da reagujemo", rekao je prof. dr Marković.

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se na sajtu "Batuta".

петак, 29. септембар 2023.
14° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"