Читај ми!

Poverenik: Za pristup informacijama najzatvorenije policija i banke

Za građane Srbije i dalje su za pristup informacijama najzatvorenije policija i banke, navodi za RTS poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović. Napominje da 16. maja počinje kampanju "Neka ostane lično", a sve mlade u Srbiji upozorava na opasnosti, koje vrebaju sa društvenih mreža.

Milan Marinović navodi za RTS da, ako gledamo ministarstva, građani najviše zahteva podnose Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu finansija.

Napomenuo je da, «po logici stvari", čim se podnese više zahteva, samim tim ima i više nezadovoljnih odgovorima.

"Neću da kažem u velikom procentu oni i postupaju po zahtevima, ali opet jedan nemali broj zahteva ostane neudovoljen i onda ima potrebu da se izjavi žalba povereniku", objašnjava Marinović.

Ukazao je da je posle MUP-a, prošle godine, najviše zahteva bilo Ministarstvu finansija, Ministarstvu građevinarstva i Ministarstvu zaštite životne sredine 

Prema njegovim rečima, prošle godine su najviše postupali po zahtevima građanima Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarsvo kulture i informisanja.

"I nekako tradicija pokazuje svake godine da ta dva ministarstva spadaju u krug onih organa vlasti koji udovoljavaju zahtevima građana", ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika.

Ko može da kažnjava one koji ne daju informaciju

Institucija poverenika dobila je novi mehanizam za pomoć građanima - može da kažnjava sve one koje ne daju informaciju, a trebalo bi da je daju.

"Oni su i do sad mogli da odgovaraju i odgovarali su, ali nije mogao poverenik da podnosi optužni akt prekršajnom sudu protiv njih nego je to mogla da radi samo upravna inspekcija koja to može i dalje", rekao je Marinović.

Prema njegovim rečima, pošto to upravna inspekcija nije radila, onda su to radili građani.

Rekao je da tražioci informacija najčešće imajući advokate, te ukazao da se onda dolazima da umesto organa koji treba da goni naprimer nekog ministra, javno preduzeće, gradonačelnika, funkcionera, da to rade građani sa advokatima. 

 To, ocenjuje on, nije bila normalna situacija.

"Sada je poverenik dobio ovlašćenje da on podnosi zahtev i ja vam garantujem da ćete već u izveštaju poverenika za ovu godinu videti koliko je to promenilo sliku i koliko je poverenik podneo zahteva", ističe gost Jutarnjeg dnevnika.

Naveo je i da će rukovodioci organa vlasti, odnosno ovlašćena lica za vođenje postupka po zahtevima za slobodan pristup informacijama u organima vlasti moći da budu kažnjeni zbog nepostupanja.

Rekao je da će sada poverenik izdavati prekršajni nalog na iznos od 30.000 dinara.

Predlaže se i krivična odgovornost, ali kako kaže, to u ovom trenutku nije realno.

"Videćemo šta će učiniti Izmene zakona, povećane kazne, šta će učiniti ovaj mehanizam koji je dat povereniku - da sa jedne strane izriče kaznu za ćutanje i da podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za sve ostae prekršaje i ja mislim da će sve to dati rezultate i da neće biti potrebe za krivičnu odgovornost", ocenjuje Marinović.

Kampanju "Neka ostane lično"

Napominje da 16. maja počinje kampanju "Neka ostane lično", a sve mlade u Srbiji upozorava na opasnosti, koje vrebaju sa društvenih mreža. 

"Ideja je kako i sam naziv kampanje kaže da naši lični podaci ostanu zaštićeni, da svi oni podaci koji nisu neophodni za ostvarenje nekog cilja ostanu zaštićeni, da se poštuje privatnost", ukazao je gost Jutarnjeg dnevnika.

Sve mlade u Srbiji upozorava na opasnosti, koje vrebaju sa društvenih mreža.

"Posebno su ranjivi mladi koji najviše koriste internet, oni najviše skidaju aplikacije. Olako pritisnu - prihvatam i idu dalje samo da bi došli do neke aplikacije što nije baš dobro. Ne kažem da ne treba to da urade, ali prethodno treba da pročitaju najdosadniji deo, a to je politika privatnosti koja vam piše sitnim slovima - koje sve vaše podatke vam uzimaju, ko dolazi u njihov posed, da li  se nekom prenose, kako se štite, da biste znali da li vam se isplati da o vama tamo neko zna skoro sve", ukazuje Marinović.

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.