Читај ми!

Kako platiti porez za kupovinu polovnog automobila preko e-Uprave

Kupci polovnih automobila, već mesec dana mogu elektronski da obračunaju i plate porez, preko portala e-Uprave. Tako štede i vreme i novac.

Više nije potrebno stajati u redu da se preda zahtev, a potom čekati rešenje o iznosu kao ni potvrdu o plaćenom porezu. Sada, veoma jednostavno, nakon overe potpisa na ugovoru kod javnog beležnika, na adresi plati.euprava.gov.rs ceo proces se završava za nekoliko minuta.

"Prilikom kupoprodaje motornog vozila od strane fizičkog lica kupac popunjava par podataka o sebi na portalu e-uprave - tri podatka iz saobraćajne dozvole i generiše se uplatnica sa porezom koju obveznik može da plati reko portala ili preko e benkinga u poslovnoj banci ili jednostavno da odštampa uplatnicu i plati u najbližoj pošti ili banci", objašnjava Dragan Agatunović iz Poreske uprave. 

Porez se obračunava po formuli koja uključuje zapreminu, snagu i starost vozila. Na portalu eUprave za tu uslugu nije potrebna registracija, a proces je pojednostavljen.

"Ova usluga je takozvana anonimna usluga, znači da građani čak ne moraju da otvore ni nalog na portalu eUprava i isto tako to znači da neko za nekoga može da odradi ovu uslugu, unose se osnovni podaci vezano za JMBG i za saobraćajnu dozvolu, i sistem sve sam iza toga obračunava", ističe direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Nakon plaćanja na šalterima MUP-a podnosi se zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole zbog promene vlasnika vozila.

Za nešto više od 20 dana od kada je pokrenuta usluga plaćanja prenosa apsolutnih prava na polovne automobile bez odlaska u poresku upravu i čekanja rešenja, ovu uslugu je iskoristilo više od 18.000 korisnika elektronske uprave.

Porez na prenos apsolutnih prava na polovne automobile između pravnih lica, pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđuje se kao i do sada rešenjem. Fizička lica koja ne koriste elektronske usluge portala ePlati, popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima Poreske uprave, Pošte, Ministarstva unutrašnjih poslova.

среда, 28. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво