Bivši vlasnici u hotelu "Astoria"

Zakon o denacionalizaciji još nije donet. Zato su bivši vlasnici i naslednici hotela "Astoria" u Beogradu ušli u hotel, u znak protesta što im imovina, oduzeta nacionalizacijom, nije vraćena. Iz Agencije za privatizaciju najavljuju da će se aukcija održati 6. marta.

Iako su sve vlade od 5. oktobra obećavale usvajanje zakona o denacionalizaciji, ni do danas nije donet. Zato su bivši vlasnici i naslednici hotela "Astoria" u Beogradu ušli u hotel, u znak protesta što im imovina, oduzeta nacionalizacijom, nije vraćena.

Napominjući da sve rade po zakonu o privatizaciji, i da će svi kupci nacionalizovane imovine morati da poštuju zakon o restituciji, kada jednog dana bude donet, iz Agencije za privatizaciju najavljuju da će se aukcija ipak održati 6. marta.

Advokat Đurđije Ninković kaže da je njegovoj porodici hotel "Astoria" oduzet 1948, a rešenje o nacionalizaciji nikada nisu dobili. Naknada, po zakonu, mora da se isplati u roku od 50 godina. U ovom slučaju, on je istekao 1. januara ove godine, pa prestaje da važi svaki pravni osnov da hotel koristi država.

"Naša država dolazi ovde u Astoriu i hoće da je proda na silu ispred živih vlasnika, ja sam ovde rođen, moja majka živi 70 godina, odavde sam išao u školu", kaže Đurđije Ninković, naslednik hotela "Astoria".

Vlasnica "Astorie" Višnja Ninković kaže da su njeni sagradili tu kuću kupili plac i "niko drugi nije učestvovao u plaćanju".

Decenijama, Ninkovići koriste samo prvi sprat hotela. Rukovodstvo "Astorije" zadovoljno je što su vlasnici ušli u ceo posed i, posebno, što su im obećali da neće menjati delatnost.

"Bitno nam je da 50 ljudi ne ostane bez posla da budu u radnom odnosu kao što su dosad", rekao je direktor hotela "Astoria" Milan Zelen.

Vest da su Ninkovići ušli u svoj hotel, pozdravljaju i u Mreži za restituciju. Tvrde da najveći deo oduzete imovine upravo može da se vrati po principu ključ u ruke, pri čemu se neće opteretiti budžet.

"Dosadašnji mizerni prihodi koji se ogledaju u nepunih 600 miliona evra do kraja 2008, za osam godina privatizacije potvrđuju da ovaka privatizacija kako je sprovođena, odgovara nekim povlašćenim pojedincima", kaže Milivoje Antić iz Mreže za restituciju.

Bivši ministar Milan Parivodić, koji je uradio poslednji nacrt zakona o restituciji, kaže da je Direkcija za imovinu evidentirala sve vlasnike nacionalizovane imovine i spisak dostavila Agenciji za privatizaciju.

Parivodić kaže da "nije postojala politička volja i da nijedno drugo opravdanje ne postoji i da je time stvorena prepreka za razvoj ekonomije Srbije".

Hotel "Astoria" ima 2.600 kvadratnih metara. Iako je procenjen na šest i po miliona evra, početna cena na aukciji biće milion i dvesta hiljada evra.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво