Читај ми!

Dani Beograda – prestonica slavi uz šetnje, koncerte, izložbe

"Dani Beograda" održavaju se dvadeseti put. Izložbe, koncerti, ali i šetnje kroz nasleđe naše prestonice biće organizovani od 16. do 19. aprila.

Dva značajna datuma u istoriji glavnog grada: 16. april, kada se slovensko ime Beograda prvi put pojavljuje u pisanim dokumentima i 19. kada su ključevi prestonice predati knezu Mihailu Obrenoviću, odredila su termin u kojem tradicionalno slavimo Beograd.

Ulice, trgove, građevine i priče koje nisu toliko poznate, zainteresovani će moći da istraže i u okviru organizovanih tura.

"Ove godine vas vodimo u Stari dvor, na Novi Beograd u 'Astronomsku opservatoriju', kroz istoriju i nasleđe ulice Kneza Miloša. Prvi put ove godine ekskluzivno i u šetnju kroz Tašmajdan i univerzitetski centar u Beogradu", kaže Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Radionice i izložbe

Zavod je pripremio i radionicu za najmlađe "Upoznaj Beograd da bi ga više voleo".

Uoči manifestacije na Trgu Republike postavljena je izložba fotografija Riste Marjanovića.

Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kaže da je Marjanović javnosti poznat kao foto-reporter Prvog i Drugog svetskog rata.

"Malo se zna da je on šetao Beogradom u periodu mira između dva svetska rata. Posle Drugog svetskog rata je uživao u prizorima Beograda", naglašava Vučkovićeva.

Pesme o Beogradu

Dobra muzika za sve generacije, takođe, obogatiće manifestaciju.

Na dva koncerta zakazana za 17. april na Trgu Republike izvodiće se evergrin, ali i nove kompozicije posvećene prestonici.

Prvi se za nastup pripremaju hor "Čarolija" i hor Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Leontina Vukomanović, pomoćnica direktora Dečjeg kulturnog centra Beograd kaže da slogan "Beogradu s ljubavlju" upravo govori o našoj ljubavi koja je iskazana kroz pesme.

"Pesme o Beogradu pevaće naši najpoznatiji pevači – Tijana Dapčević, Nigor, Mari Mari, Zoe Kida, moja malenkost", kaže Vukomanovićeva.

Povodom Dana Beograda otvorena su vrata nekih od najznačajnijih ustanova kulture.

Poslednjeg dana manifestacije u Skupštini grada svečano će biti uručene Nagrade za 2021. godinu, najboljima iz različitih oblasti stvaralaštva.

четвртак, 07. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара