Читај ми!

Direktor "Resavice": Došlo je do proboja metana, nije bilo ni sekunde vremena da se reaguje

Rudnik "Soko" je jedan od devet rudnika koji posluju u sastavu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica". Vršilac dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić kaže da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata. Nije bilo ni sekunde vremena da se reaguje, rekao je Spasić.

Vršilac dužnosti direktora "Resavice" Saša Spasić rekao je da je istraga u toku i da će po njenom okončanju javnost biti detaljno obaveštena.

"Najbitnije je da su povređeni dobro, a rudnik, JP 'Resavica' i Vlada brinu o tim ljudima, kao  što će brinuti i o porodicama stradalih rudara", rekao je Spasić.

Apelovao je na javnost da se ne bavi spekulacijama i podacima koji nisu tačni.

"Sa najvećim procentom sigurnosti mogu da kažem da je došlo do proboja metana u ogromnoj količini. Takvi slučajevi su retki, ovakav procenata metana, mislimo da je bilo 95 procenata, ne verujem da je negde skoro viđen", naveo je Spasić.

Kaže da je rudnik "Soko" u metanskom režimu rada i da uvek postoji velika mogućnost da će nešto neplanirano da se desi, zbog čega je opremljen najsavremenijim sistemom detekcije, praćenja i kontrole štetnih gasova u jami.

"Najsavremenija tehnologija je instalirana u jami, imamo dispečerski centar koji prati koncentraciju metana u svakom momentu. Ovakva situacija nije mogla da se predvidi", naveo je v. d. direktora "Resavice".

Ističe i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju.

"Rudari koji su iznosili stradale drugove rekli su mi da posle 50 minuta, kada su sišli u jamu, ona je bila u potpunom redu, nije bilo nikakvih lomova. Niko nije mogao da reaguje na takvu koncentraciju metana, koja je dovela do istiskivanja kiseonika. Svaki rudar ima svog samospasioca kod sebe, plastično rečeno, drži se na kuku. Nisu imali ni sekund vremena da upotrebe tog samospasioca", naveo je Spasić.

Rudari ovog rudnika rade u tri smene, a u jučerašnjoj smeni bilo ih je 67.

"Prilikom svakog silaska u jamu vrše se bezbednosne i zdravstvene provere, često se proveravaju zaposleni u vezi sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama. Bili su adekvatno obučeni, to je sve što mogu da kažem. Sve što je do rukovodstva u rudniku je poštovano prema zakonu", rekao je v. d. direktora "Resavice".

Danas je Dan žalosti u mestima u kojima su živela osmorica stradalih rudara – u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu.

Potrebna savremenija sredstva za eksploataciju uglja

U sastavu JP "Resavica" radi oko 3.600 ljudi, a ako se dodaju i dva zavisna preduzeća, to je gotovo 4.000 radnika, ističe Spasić.

V. d. direktora "Resavice" napominje da nisu u mogućnosti da samostalno servisiraju obaveze, već im u tome pomaže država.

Kaže da su, otkako je postavljen na tu poziciju pre osam meseci, isplaćena dugovanja prema zaposlenima, uključujući i smenski rad, jubilarne nagrade, prevoz, rente. Država je pomogla i da se isplati dug prema EPS-u.

"Sada imamo neka dugovanja, ali ne toliko velika. Oporavljamo se, iz realnih prihoda isplaćujemo plate zavisnim preduzećima i isplaćujemo dugovanja prema krucijalnim dobavljačima, koja pet godina nisu izmirena", naveo je Spasić.

Kada je reč o investicijama, kaže da je prioritet ulaganje u osavremenjivanje osnovnih sredstava za rad.

"Da bi se poboljšali sigurnost rudara i produktivnost, potrebna su savremenija sredstva za eksploataciju uglja", rekao je v. d. direktora "Resavice" Saša Spasić.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије