Читај ми!

Ruska porodica iz Šumadije zbrinula ukrajinske izbeglice

Dok rat u Ukrajini ne jenjava, iz srca Šumadije stiže pomalo nestvarna priča. Ruska porodica je u svom hotelu u selu Prnjavor nadomak Kragujevca besplatno zbrinula više ukrajinskih porodica sa decom. Neki su nakon predaha već nastavili put ka drugim evropskim zemljama.

Ogla Manmar sa troje i Ana Nižegordova sa dvoje dece posle prve eksplozije i nekoliko sati provedenih u skloništu napustile su Kijev. Iako to nisu želele, sa nekoliko kofera u dva automobila krenule su na put bez cilja. Neočekivano završile su u Šumadiji a utočište im je pružio jedan Rus.

"Naši prijatelji odlaze u Nemačku, Holandiju, Španiju i Poljsku, a nama je u Srbiji veoma lepo i bezbedno. Ljudi nam izlaze u susret i pomažu, a sličan nam je i jezik", navela je Olga Manmar iz Ukrajine.

Ana Nižegorodova kaže da pokušavaju sa decom da zamisle kao da su na odmoru kako bi skrenule misli sa rata. "U mislima sam u Ukrajini i samo želim da budem kod kuće", navela je Nižegorodova.

Hotel porodice Golubcov, koja se iz Rusije pre pet godina preselila u selo Prnjavor, otvoren je za sve koji beže od rata.

"Samo želim da pomognem ljudima, ništa više. Nema veze da li je neko iz Ukrajine ili Rusije. Mi smo braća. Nudile su mi novac, ali nisam hteo da uzmem. Možda pola godine ili godinu dana traje ova situacija, bolje je da sačuvaju pare", naveo je vlasnik hotela u Prnjavoru Rus Mihail Golubcov.

Golubcovi su ugostili i porodicu Skotar sa troje dece od kojih najmlađe ima tek mesec dana. U Harkovu im je uništena kuća, a nakon okrepljenja u Prnjavoru, put nastavljaju za Španiju.

Kragujevački Crveni krst je ovim porodicama uručio i humanitarne pakete, a deca su se najviše obradovala igračkama.

петак, 29. септембар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"