Читај ми!

Protest naučnika, traže "jednake plate za jednak rad"

U Beogradu je održan protest naučnika u organizaciji Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, a sa protesta je upućen zahtev državi da im obezbedi "jednake plate za jednak rad" i siguran posao za sve naučnike i istraživače.

Protest je počeo oko 12 časova na Trgu Nikole Pašića, a zatim su naučnici krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije.

Ispred zgrade Vlade Srbije govorila je predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Đurđica Jovović koja je rekla da naučnici traže jednake plate (kako su ranije isticali za jedno radno mesto postoji šest različitih nivoa plata), da država poštuje zakon i da oni dobiju ono što im sleduje po Zakonu o radu, Zakonu o nauci i istraživanjima, Zakonu o zaposlenima u javnim službama i Zakonu o platama.

"Ne tražimo ništa više, tražimo samo koeficijente, a mi znamo i koje koeficijente tražimo, ne bilo koje, nego one koje smo dogovorili kao Radna grupa ispred Ministarstva prosvete", rekla je Jovovićeva.

Dodala je da je 10. maja 2021. Radna grupa Ministarstva prosvete napravila dokument u kojem su predloženi koeficijenti po zvanjima za naučna i istraživačka zvanja. Jovovićeva kaže da su se ti koeficijenti odnosili na sadašnju zaradu, A1 kategorije po svim zvanjima.

Ukazala je i da su zahtevi Sindikata podržani sa više od 2.000 potpisa zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama, fakultetima i inovacionim centrima.

"Više od 2.000 akademskih građana ove Srbije dalo je podršku zahtevima Sindikata, dalo podršku za dostojanstven rad u nauci, jer mislim da smo to zaslužili. Pokazali smo koliko znamo i umemo i umesto da se država ponosi time što ima ovakve naučnike, izveli su nas na ulicu da tražimo naša osnovna zakonska prava", rekla je Jovović.

Građani okupljeni ispred Vlade Srbije uzvikivali su "jednak rad, jednake plate", a nosili su i transparente na kojima piše "Za dostojanstven rad u nauci", "Protiv negativne selekcije", "Jednake plate za jednak rad", "Siguran posao za naučnike", "Za bolji položaj naučnih radnika".

субота, 10. јун 2023.
18° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут