Читај ми!

Lovac na buku, moderni aparat Komunalne milicije protiv ugostitelja koji “odvrnu“ pojačala

Od danas Komunalna milicija počinje sa merenjem i kontrolisanjem nivoa buke u Beogradu. Cilj je, kako kažu, da građani imaju miran san. Rajko Šekularac, rukovodilac sektora unutršnje kontrole Komunalne milicije kaže za RTS da će se buka meriti posebnim aparatom i da tokom dana ona iz ugostiteljskih objekata ne bi smela da pređe 60 decibela. Za prekoračenja su predviđene i kazne.

Rajko Šekularac, rukovodilac sektora unutršnje kontrole Komunalne milicije izjavio je u Jutarnjem progamu RTS-a da će se buka meriti aparatom, akreditovanim i sofisticiranim uređajem renomiranog danskog proizvođača.

"Način merenja je određen Odlukom o načinu merenja buke gde će se sa referentnih tačaka i mesta ispred objekata meriti buka. U odnosu na prekoračenja će se Komunalna milicija i ponašati. Ili će izdati prekršajni nalog ili upozoriti lice, ali i najdrastičnije mere - privremeno oduzumati emitere buke, miksete i slično ili inicirati kod inspekcije i zabrana obavljanja delatnosti određenog objekta", rekao je Šekularac

Prema njegovim rečima, osnovni preduslov je akustičko zoniranje grada.

"U zavisnosti od toga da li se buka meri danju ili noću ona može da bude od 35 do 60 decibela. Postoji šest zona u odnosu na koje je Grad i podeljen, i shodno tome je zoniranje i izvršeno", kaže Šekularac.

Preko dana, dodaje, buka ne bi smela da pređe 60, a noću 50 decibela.

"Svakodnevno dobijamo prijave iz te oblasti, a do sada nismo imali normativu i bili smo nemoćni. Mi smo se pripremili za ovo i u pogledu ljudi i u pogledu tehnike. Komunalni milicioneri su prošli različite obuke da bi danas izašli na teren i reagovali. Apelujem na ugostitelje da sve aktivnosti upodobe pravu građana na normalan i miran san da svoje objekte zvučno izoluju da ne bismo morali da reagujemo", naveo je Šekulara.

Što se tiče buke iz ugostiteljskog objekta, građani bi, napominje, trebalo da se obrate isključivo Komunalnoj miliciji.

"Mi svakodnevno primimo na desetine prijava iz oblasti buke. Ovo ovlašćenje se odnosi isključivo na buku iz ugostiteljskih objekata, a ne na buku iz stambenih objekata. To je neki drugi delokrug rada, to nije predmet analize i kontrole Komunalne milicije u ovom trenutku", zaključio je Šekularac.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво