Читај ми!

Aplikacija "Svetlost svitaca" – prikaz logora Staro sajmište iz ugla 14 srednjoškolaca

Srednjoškolci iz cele Srbije kreirali su besplatnu aplikaciju pod nazivom "Svetlost svitaca", koja pruža virtuelni prikaz logora Staro sajmište. Može da se koristi od danas, jer je osmog decembra pre 80 godina počela internacija žena i dece u logor.

Aplikaciju "Svetlost svitaca" napravilo je 14 srednjoškolaca. Vodila su ih četiri umetnika, u četiri radionice. Koristili su i arhivski materijal i svedočanstva.

"Ja sam bila u dramskoj radionici. Bili smo 24 sata 14 dana zajedno. Mislim da mi je to pomoglo psihički da se spremim za fakultet, a i za nastavak života jer mislim da je ovo bila prekretnica u mom životu i da ću se uvek sećati i vraćati na Staro sajmište", kaže učenica Pete beogradske gimnazije Nevena Mitrović.

Student Fakulteta dramskih umetnosti Adem Tutić ističe da su se suočavali sa neverovatno teškom temom koja u ljudima proizvodi najviše tuge i saosećanja sa žrtvama.

"Sa druge strane bili smo i srećni kada smo realizovali sve svoje ideje", naglašava Tutić.

Istoričari ukazuju na važnost učenja o Holokaustu i drugim zločinima počinjenim u Drugom svetskom ratu.

"Ova tema je jako važna u obrazovanju. Dosta je dezinformacija koje nalaze svoje mesto u javnom diskursu i javnom govoru", kaže istoričar Aleksandar Todosijević.

Koautorka projekta Branka Pavlović objašnjava da aplikacija obuhvata sve bitne aspekte, ne samo istorijske, već ima i odnos mladih prema Sajmištu danas.

"Mi smo se svi našli u tom jednom neobičnom prostoru koji je pun i konflikata, ali i neke skrivene lepote", ističe Pavlovićeva.

Ispričan je samo jedan deo priče o Starom sajmištu. A svako će, koristeći ovu aplikaciju i gledajući 27 video zapisa, ostavljajući komentare i fotografije koje sam napravi, dopuniti priču. Uskoro će se pojaviti i na engleskom jeziku.

петак, 09. јун 2023.
21° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут