Читај ми!

Protestni skupovi zbog hapšenja građana tokom blokade puteva

Pod parolom "Stop režimskom nasilju" aktivisti pokreta "Ne davimo Beograd" održali su protestni skup na Trgu Republike. Okupljanje je organizovano kao reakcija na, kako kažu organizatori, nasilje i hapšenja građana širom Srbije, tokom blokade puteva. Kao organizatori skupa potpisuju se "Ne davimo Beograd", Otvorena građanska platforma "Akcija", "Zajedno za Srbiju" i Ekološki ustanak. Protest održan i u Šapcu.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše "Za dobar Beograd", "Rio Tinto ekološki nacizam", a njima su se obratili lider "Zajedno za Srbiju" Nebojša Zelenović, ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović iz pokreta "Ne davimo Beograd", kao i advokat Danijela Nestorović i aktivista Stranke slobode i pravde Brajan Brković.

Oni su poručili okupljenim građanima da kompanija "Rio Tinto" ne sme da bude u Srbiji i zahvalili "Eko straži" koja je danas organizovala proteste protiv zagađenja vazduha.

Okupljeni su zahtevali i hitno privođenje vozača bagera, kao i privođenje osoba koje su, kako tvrde, palicama i čekićem napali građane koji su protestovali u Šapcu.

Predsednik stranke "Zajedno za Srbiju" Nebojša Zelenović zatražio je sa protesta "momentalno puštanje na slobodu" Dragana Milovanovića Crnog, koji je u Šapcu juče sprečio vozača bagera kada je krenuo na narod okupljen u blokadi saobraćaja, "kao i ime čoveka koji je dao naređenje da se policija povuče, a nastupe batinaši".

Nakon toga učesnici protesta krenuli su u šetnju. Došli su do zgrade Radio-televizije Srbije. Kako su naveli, želeli su da RTS čuje njihove zahteve i da se na RTS-u čuje sve ono što se juče dešavalo u Srbiji.

Pored toga, organizatori su pozvali građane da sutra u 10 sati dođu u Loznicu gde će biti održana sednica Skupštine opštine na čijem dnevnom redu je prostorni plan za projekat "Jadar".

Večeras je održan protest i u Šapcu. Okupljeni su zahtevali da se ukine pritvor demonstrantu Draganu Milovanoviću koji je juče zaustavio bager na mostu koji je pokušavao da prođe kroz grupu ljudi i uhapse svi koji su letvama i čekićima tukli građane.  

U Srbiji su u subotu organizovani protesti i blokada ključnih saobraćajnica u znak protesta protiv donošenja zakona o eksproprijaciji zemljišta i zakona o referendumu, tokom kojih je došlo do nekoliko incidenata.

понедељак, 29. мај 2023.
23° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.