Читај ми!

Banke upozoravaju klijente da odustanu od tužbi, advokati poručuju da je ta praksa nedopustiva

Posle dopune odluke Visokog kasacionog suda da banke ipak imaju pravo na naplatu troška obrade kredita, i da su presude u korist klijenata po tom pitanju neosnovane, situacija se preokreće. Banke usmeno obavešavaju klijente da odustanu od tužbi, u protivnom kažu da će one njih tužiti, a i uskratiti im nove kredite.

Ukoliko ste ovih dana otišli u banku, a vodite spor na sudu protiv nje da vam vrati troškove obrade kredita, verovatno vas je službenik upozorio da je najbolje da povučete tužbe. To u ime banke čine i nepoznate agencije telefonom.

Za sada diskretno, ali uskoro bi to mogla da bude i otvorena protiv-ponuda da se odustane od međusobnih tužbi kojih je trenutno oko 250.000.

Advokati smatraju da je ta praksa dok traju sudski sporovi nedopustiva.

"To i jeste cilj da se napravi neka pometnja, komešanje da bi se jednostavno stvorila bolja pozicija za neki eventualno leks specijalis gde bi država tobože pomogla bankama", smatra advokat Miroslav Živković.

Optužuju banke da su samo od nesonovano naplaćivanih naknada po raznim osnovama zaradile i iznele iz zemlje preko tri milijarde evra.

Udruženje banaka, pak, navodi da je bankarski sistem uređen i da doprinosi ekonomskom rastu zemlje. Tužbe bi, smatraju, trebalo obostrano povući jer je to najracionalnije.

"Ako uđete u neki spor, banka vam verovatno ne bi dala kredit a iz više razloga rezerviše sredstva dok spor traje i ta sredstva čine ih nedostupnim drugima i ta sredstva automatski podižu kamatne stope. Jel' to želimo?", kaže Generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

Predstavnici udruženja Efektiva ne veruju da su banke presudno uticale na razvoj zemlje i najavlju proteste za zaštitu klijenata, a advokati protiv svojih kolega koje su, kako kažu, u službi bankarskog lobija.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије